Nico Arts bij een opgraving
Nico Arts bij een opgraving (Foto: )

Stad en platteland op het zand

  Cultuur

Lezing over de archeologie van boeren, burgers en elites, 1100-1650


Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' organiseert op donderdag 27 september een lezing door de Eindhovense stadsarcheoloog drs. Nico Arts. Hij spreekt die avond over het onderzoek, waarop hij binnenkort zal promoveren: Stad en platteland op het zand. De archeologie van boeren, burgers en elites in de periode tussen 1100 en 1650. Ook Budel en Cranendonck komen daarbij aan bod.

De grote overgang
De jaren tussen ongeveer 1175 en 1250 worden tegenwoordig aangeduid als 'de grote overgang'. Op de Brabantse zandgronden worden in deze periode oude nederzettingsgronden op de zandruggen verlaten en verplaatst naar de randen van beekdalen. Het gebied wordt onderdeel van het hertogdom Brabant en er ontstaat een geheel nieuw type nederzetting: de stad. Gelijk met de commerciële schapenhouderij komt ook een markteconomie op gang. De duizenden jaren oude bouwwijze van het funderen van gebouwen in de grond maakt plaats voor bouwen op de grond. De materiële cultuur wordt aanzienlijk diverser en er ontstaan verschillen tussen burgers, boeren en elites. Tegelijkertijd wordt het christelijk geloof steeds meer herkenbaar met symbolen en rituelen die in grote delen van het landschap worden verspreid. Veel gegevens die betrekking hebben 'de grote overgang' zijn bekend dank zij het archeologisch onderzoek in de middeleeuwse stadskern van Eindhoven en het omringende laatmiddeleeuwse platteland. Tijdens de lezing zal hiervan aan de hand van illustraties een beeld worden gegeven. Tevens wordt ingegaan op de maatschappelijke betekenis van de verworven kennis voor de huidige inwoners.

Nico Arts werkt al bijna dertig jaar als stadsarcheoloog van Eindhoven. Samen met vrijwilligers, project-medewerkers en studenten verrichtte hij tal van opgravingen. Vele daarvan betreffen de stadskern en laatmiddeleeuwse nederzettingen op het platteland. Momenteel werkt hij aan de verslaglegging van enkele grootschalige opgravingen en aan een actuele archeologische waardenkaart van Eindhoven. Recentelijk rondde hij een archeologisch-historische synthese af over de relatie tussen stad en platteland die in 2019 zal worden gepubliceerd.

De lezing start om 20.00 in 'De Reinder' aan de Grootschoterweg 119 in Budel-Schoot. De toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen €2,50.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES