Logo grenskoerier.nl
R.K. kerk Onze Lieve Vrouw Visitatie, foto: Harry de Laat
R.K. kerk Onze Lieve Vrouw Visitatie, foto: Harry de Laat (Foto: Harry de Laat)

Ken je Heem

Een rubriek van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen


R.K. kerk Onze Lieve Vrouw Visitatie
Kerkstraat 10, 6021 CH te Budel
Rijksmonument 518888

De parochiekerk van Budel behoorde vanaf de tiende eeuw tot de bezittingen van het kapittel van O.L.V. te Aken. Het was daardoor in die tijd gebruikelijk dat ook de Budelse kerk aan Onze Lieve Vrouw werd opgedragen. Het is niet bekend wanneer de toevoeging “Visitatie”ontstaan is.

De huidige kerk werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd op de plaats waar ook de oude kerk stond. Dit voorgaande kerkgebouw was erg bouwvallig geworden, vooral de oude toren was in zeer slechte staat. In 1902 werd besloten de oude kerk af te breken. Pastoor Th. van Bergen (1891-1904) deed een geslaagd beroep op de mildheid van de parochianen. Hij hoefde maar één keer rond te gaan om de benodigde middelen voor de eerste fase bij elkaar te krijgen. Terwijl de oude kerk nog in gebruik was werd de eerste fase van de nieuwe kerk gebouwd. Het werd een neogotische kerk met hoge toren en spits.

Architect was Caspar Franssen uit Roermond en de eerste fase (1902-1904) werd gebouwd door aannemer G. Mestrum uit Venlo. Nadat de eerste fase gereed was, was het geld op. De nieuwe pastoor F. van Baars (1904-1927) deed opnieuw met succes een beroep op de parochianen. Na zes jaar, in 1910 werd de bouw daarop hervat, in 1912 werd de kerk compleet in gebruik genomen en in 1915 geconsacreerd.
Twee 16de-eeuwse gedenkstenen van de oude kerk zijn in de nieuwe kerk, aan de kerkhofzijde ingemetseld. Enkele interieurstukken uit de 17e, 18e en 19e eeuw zijn op de Rijksmonumentenlijst geplaatst.

In het begin van de tachtiger jaren bleek de kerk aan een grondige restauratie toe te zijn. Er werd een stichting ‘Kerkrestauratie’ in het leven geroepen. Ook nu werd er een beroep gedaan op de Budelse bevolking. Ook ditmaal niet tevergeefs. De circa 12.500 inwoners van Budel brachten maar liefst 120.000,00 gulden bij elkaar om de restauratie te verwezenlijken. Op 26 juni 1988 is de kerk na restauratie feestelijk opgeleverd. In 2012 werd het 100-jarig bestaan gevierd.

Zie de website: https://heemkundekringcranendonck.nl of volg de Heemkundekring op Facebook, Instagram of Twitter