Logo grenskoerier.nl
'Je moet zorgen dat iedereen veilig kan werken,' aldus Erik van Buul
'Je moet zorgen dat iedereen veilig kan werken,' aldus Erik van Buul (Foto: De Grenskoerier)

Cranendonckse ondernemers moeten creatief zijn

Ondernemers hebben het moeilijk in deze tijd maar zijn ook vaak creatieve denkers. Daarom laten we Cranendonckse ondernemers aan het woord. Zij vertellen hoe ze deze coronatijden ondergaan en wat ze doen om deze crisis het hoofd te bieden.


Erik van Buul van de Zuiderpoort en Klikkelstein Kinderopvang

'Wat de sporthal en de kantine betreft kan ik kort zijn: die zijn gesloten. Het enige wat we daar kunnen doen is onderhoud zodat alles keurig in orde is als we weer open kunnen. Intussen hopen we op werktijdverkorting.'

'Klikkelstein is ook gesloten maar er is noodopvang voor kinderen van mensen met de cruciale beroepen, verpleegkundigen, medewerkers van supermarkten enzovoort. Ook voor kinderen die het thuis niet zo gemakkelijk hebben staat bij ons de deur open.'

'We draaien met een ploegensysteem. In totaal werken er bij Klikkelstein 37 mensen, sommigen fulltime anderen parttime. Je moet natuurlijk zorgen dat iedereen veilig kan werken dus we zorgen dat ze niet met elkaar in aanraking hoeven te komen. Dus iedere medewerker staat op zijn eigen afgebakende plekje.'

'Met alle regelgeving verandert er voor ons elke dag wel iets. De ene keer op het gebied van regels, dan weer op het gebied van uitvoering. We blijven dus wel bezig.'

Wanneer we beginnen over de NOW-regeling van de overheid klinkt het een beetje schamper: 'Dat is hartstikke fijn maar met die 4000 euro voor de vaste lasten kunnen wij niet veel. We zijn dan ook bezig om een regeling met de gemeente te treffen voor deze uitzonderlijke situatie.'

Over de opvang van kinderen binnen de Cranendonckse scholen is hij niet in alle gevallen erg te spreken: 'Sommige doen het goed maar er zijn er ook die heel weinig aan opvang doen. Die houden zich aan het principe: wij zijn er om onderwijs te geven en niet voor kinderopvang. Ik vind dat je in een tijd als deze wel wat flexibeler mag zijn.'

'Tenslotte nog even: respect voor al mijn collega's die zich elke dag inzetten om bij ons de kinderen op te vangen.'

Remco Fransen, De Coockpit

In de Coockpit bij het vliegveld is Remco Fransen eens even gaan zitten met zijn personeel om te brainstormen over de nieuwe situatie.

'Natuurlijk ga je dan alles een beetje opknappen, schoonmaken, schilderen, in elk geval zorgen dat alles er weer netjes bijligt als straks de zaak weer open mag.'

'We wilden ook iets doen voor de ouderen en kwetsbaren. Dus zijn we, samen met Senioren Budel, begonnen met het maken en bezorgen van gezonde maaltijden voor die groep mensen. We denken erover om het ook te gaan doen voor mensen die in de zorg werken. Dat doen we praktisch tegen de kostprijs. Je verdient er zo goed als niets aan. Ik haal misschien toen procent van mijn normale omzet maar daar doen we het ook niet voor.'

'Overigens werken we, om de veiligheid van ons personeel te garanderen, nooit met meer dan twee of drie personen tegelijk. Ik werk met zo'n twintig man personeel, niet allemaal fulltime natuurlijk. Ik heb tien mensen in vaste dienst. Voor hen wil ik wel een aanvraag doen op de NOW-regeling.'

'We zullen deze periode wel doorkomen. We bestaan nu 18 jaar en ik heb in die tijd wel wat vet op de botten gekregen. Eigenlijk stond er een nieuw interieur op de planning maar dat moet nu maar even wachten.'

'Het is fijn om in deze tijd iets te kunnen doen voor mensen die het nog moeilijker hebben. Verder geniet ik van thuis zijn met de kinderen en houd ik mijn ouders goed in de gaten. Die zijn ook niet meer van de jongsten.'

Jurgen van Riet, De Brasser

'Natuurlijk zagen we het wel aankomen maar toch… toen we hoorden dat we dicht moesten heb ik de eerste nacht niet geslapen. Ik dacht: wat kan ik hiermee?'

'Nog diezelfde week hebben we een bezorgdienst opgezet. Eerst voor lunches tussen twaalf en half twee. Maar toen kwam de vraag naar 's avonds dus zijn we ook begonnen tussen vijf en half zeven. We hebben een uitgebreide kaart om uit te kiezen.'

'Het is nu de tijd om innovatief te zijn, per slot van rekening ben je ondernemer. Dus we zijn ook begonnen met een ontbijtservice op zondagochtend en met Pasen komt er ook een paasontbijt. Verder hebben we bedacht om luxe borrelpakketten te gaan maken op vrijdag en zaterdagavond. Per slot van rekening willen mensen zichzelf ook wel eens een beetje verwennen in deze moeilijke tijd en daar moet je creatie op inspringen.'

'Ik heb vier vaste medewerkers en heb arbeidstijdverkorting aangevraagd. Ze willen nog wel een paar dagen komen werken en dat is fijn. Voor de vaste lasten hebben we elke euro nodig.'

'Straks zal het ongetwijfeld weer goed gaan. We moeten positief blijven denken. We zitten nu eenmaal in een situatie waar niemand iets aan kan doen.'