Logo grenskoerier.nl

Cranendonck in beeld

Koolmees
Koolmees (Foto: Jan de Bruijn)

Eikenprocessierupsen zijn geen pretje, maar vanaf april moeten we ook daar weer het beste van maken. Met de goede aanpak geven de rupsen steeds minder overlast.


We moeten proberen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen. De meest gebruikte aanpak tot nu toe is veel mezennestkasten ophangen want mezen eten rupsen. Een mooie eerste stap, maar er moet nóg wat gebeuren om dat te laten werken. Om vogels en insecten (de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups) te helpen, plant dan verschillende soorten dichte struiken. Vogels vinden er voedsel en een veilige plaats om te broeden of te rusten. En de struiken vormen ook een leefgebied voor insecten. Zet een platte waterschaal neer, als drinkplaats voor vogels en insecten. Zorg ook voor verschillende soorten bloeiende planten in uw tuin. Bloemrijke tuinen bieden leefgebied aan talloze insecten als gaasvliegen en sluipwespen die de rupsenlarven opeten en daarmee voedsel is voor vogels. Hiermee maakt u een leefgebied geschikt voor vogels. Hang dan een paar nestkastjes op voor tuinvogels, bijvoorbeeld koolmezen, omdat hun invliegopening geschikt is voor meerdere vogelsoorten. Met deze middelen bestrijden we de eikenprocessierups zo goed mogelijk en kunnen we de overlast enigszins beperken.

Heeft u ook een mooie landschaps- en/of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.