Logo grenskoerier.nl

Historisch nieuws uit Budel, Dorplein, Gastel, Maarheeze en Soerendonk 150e Aa-kroniek verschenen!

Na de zachte winter dient het voorjaar zich alweer aan en daarmee ook de nieuwe Aa-kroniek, tijdschrift van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’. We zijn inmiddels toe aan de negenendertigste jaargang en openen het honderdvijftigste(!) nummer met vijf uiteenlopende bijdragen, grotendeels verzorgd door niet-redacteuren. In de bijzondere omstandigheden en thuisisolatie brengt dit blad u wellicht wat verstrooiing of verlichting.


Het eerste artikel gaat over de van oorsprong molenaarsfamilie Verhoeven uit Soerendonk. Annie Staals-Jacobi zette met hulp van twee zegslieden uit deze familie een en ander over de familie op een rijtje.

Het kringlid Wim Ogier verdiepte zich zeer gedegen in de waterstaatkundige omstandigheden en -tekens in het heem. In zijn bijdrage komen onder meer de waterstaatskaart van de omgeving en de historische hoogtemerken van Budel een Maarheeze aan bod.

Giel Stollman levert opnieuw een interessante bijdrage uit ‘zijn’ Dorplein. Deze keer bekeek hij 19de-eeuwse krantenberichten over gebeurtenissen tijdens de eerste jaren van de zinkfabriek en het dorp.

Aan de Heikant tussen de zinkfabriek en Budel lagen verschillende cafés. Harrie Jaspers behandelt in zijn artikel het café van Sjaak van Deurzen, later ‘De Drie Linden’.

Tot slot reizen ze af naar het kleinste dorp, Gastel. Van hieruit ging in de jaren veertig en vijftig een aantal jongemannen regelmatig op reis en beleefden van alles. Theo Martens tekende de verhalen op en vond er prachtige beelden van.

Een nummer van de nieuwe Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt en bij openstelling voor €3,50 kopen bij de boekhandels van Budel en Maarheeze en de VVV te Budel. U kunt ook een abonnement nemen (€8,-- voor 4 nummers thuisbezorgd) of mailen. Kijkt u daarvoor op de website www.heemkundekringcranendonck.nl