Logo grenskoerier.nl
Foto: Pixabay

Als u naar de bossen gaat, doe voorzichtig!

Als u naar de bossen gaat, doe voorzichtig!


Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Corona virus. Mensen trekken er massaal op uit. De vraag is of dit verstandig is. Ook in veel bossen is het veel te druk. Als u dan toch de bossen ingaat ga dan op een plek waar het rustig is en waar je zo weinig mogelijk anderen tegen komt. En ook dan: houd minstens 1,5 meter afstand.

Voor iemand die er dan toch echt even uit moet zijn de bossen een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. De lente is in aantocht, het broedseizoen is begonnen. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. De natuur is op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst. Rust voor dieren is belangrijk. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes. Een reden temeer om niet met z'n allen op dezelfde plekken te gaan lopen!

In de gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden bijna overal welkom maar in vrijwel alle natuurgebieden moet de hond altijd aan de lijn. Als een hond wild ruikt, wordt het jachtinstinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Rustende dieren schrikken en slaan op de vlucht als een hond te dichtbij komt, bijvoorbeeld broedende vogels of rustende reeën. Geursporen die honden nalaten zorgen voor een langduriger verstoring van vogels en wild. Loslopende honden kunnen ook hinderlijk zijn voor andere bezoekers en hun trouwe viervoeters die wel zijn aangelijnd. Een kleine lieve hond voor u, kan een grote hond voor jonge kinderen zijn. Door de hond aan de lijn te houden kan overlast voor mens en dier voorkomen worden.

Blijf tijdens het bezoek aan het bos netjes op de paden. Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.