Logo grenskoerier.nl
De parkeerplaatsen bij de bouwmarkten worden leger. Zouden we het toch gaan leren?
De parkeerplaatsen bij de bouwmarkten worden leger. Zouden we het toch gaan leren? (Foto: Marco)

Corona, een onwerkelijke werkelijkheid

Laat je verbeelding eens spreken en leef mee met de kwetsbaren


Hoe zit het met de stikstofcrisis, met de pfaf (als u nog weet wat dat is?) of met de boeren? Hun protesten op het Malieveld? Hoe is het toch met de klimaatafspraken en met de vluchtelingencrisis? Niemand die erom maalt! Alles maar dan ook alles in ons huidige bestaan draait om het coronavirus. Het is een onwerkelijke werkelijkheid, iets wat hier bij ons in Europa ondenkbaar is. Een ver-van-mijn- bedshow die in een paar weken tijd naast je op het nachtkastje staat.

(door Riny van Gerven)

Twee weken geleden deden we in de Grenskoerier nog een oproep voor nieuwe correspondenten. Natuurlijk zagen we de beelden van China en ook in Italie begon de situatie een beetje nijpend te worden. Maar dat dat ook bij ons kon gebeuren!? Welnee, wij hadden correspondenten nodig om een leuk stukje te schrijven over een concert, een sportevenement, een cabaret- of toneelvoorstelling. Wij hadden geen idee hoe de situatie hier twee weken later zou zijn....

Helaas zijn er nog altijd mensen die de ernst van de situatie nog niet inzien. Mensen die zich kennelijk niet kunnen verplaatsen in een ander: 'Ik ben jong en gezond, waar zou ik me zorgen over maken'. Die mensen die nog altijd de bouwmarkten bevolken, op populaire plaatsen met 'bosjes' het bos in trekken of met de kindjes naar de speeltuin gaan. Die zich niks aantrekken van alle maatregelen die afgekondigd werden.

Speciaal voor die mensen: probeer je eens te verplaatsen in die oudere die in zijn eentje binnen zit met hartproblemen. Die weet dat hij het niet gaat overleven als hij het virus opdoet. De angst.... Beeld je eens in dat je de ouders bent van een kind met een longziekte, diabetes of een andere zware aandoening. Dat je doodsbang bent voor de gevolgen als jouw kind besmet wordt. Stel je eens voor dat je tot die hele groep behoort die in een verzorgingshuis zit opgesloten omdat ze een besmetting vrijwel zeker met de dood moeten bekopen. Laat je verbeelding eens werken! En leef mee!

Weet wat je doet! Blijf thuis! Afgezien van de noodzakelijke boodschappen hoef je de deur niet uit! En als je dan toch boodschappen gaat doen: hamsteren hoeft niet. Ook de Cranendonckse supermarkten hebben nog van alles genoeg. Zelfs wc-papier! Zoals onze premier afgelopen week al opmerkte: we hebben nog genoeg om tien jaar te poepen! Ga trouwens niet met je kinderen in de supermarkt rondlopen. Ga alleen en doe het snel!

En als je dan toch
boodschappen gaat doen:
hamsteren hoeft niet

Zo'n leven achter gesloten deuren levert ook nieuwe uitdagingen op. Je bent bijvoorbeeld voor het eerst van je leven de leerkracht van je eigen kinderen. Voor het eerst ervaar je het dagelijks leven van een leerkracht! Nou ja, als je les geeft aan een zoon of dochter vermenigvuldig je dat natuurlijk met 25 en geef je er twee les dan toch altijd nog met twaalf. Want zoveel hebben de juf en de meester er elke dag tegenover zich zitten!

We rijden (maandagmiddag rond twaalf uur) even een rondje Cranendonck. Gewoon zonder uit de auto te stappen. De Budelse markt mocht kennelijk doorgaan. Er staan heel weinig kramen en ook het aantal kopers is beperkt. Bij de Praxis staan een tiental auto's van mensen die kennelijk het klussen niet kunnen laten en bij Van Cranenbroek staan er weliswaar meer maar... niet in de verste verte zoveel als op een normale maandag. Zouden we het toch gaan leren?