Logo grenskoerier.nl

Gevolgen coronavirus Cranendonck

Vrijdag 3 april 11.15 uur


Tekst ververst automatisch

Dit liveblog is gesloten. Verder lezen kan in het nieuwe liveblog.

Donderdag 2 april 11.30 uur

Oud papier
Vanaf deze week mag het oud papier in de even weken buiten gezet worden op de GFT-inzameldag. Mis de vuilniswagen niet en bied je papier, bij de groene container, uiterlijk om 7.30 uur aan op je vaste aanbiedplaats.

Woensdag 1 april 15.15 uur

Dankbaarheid

Een Nigeriaans echtpaar, John en Faith Napoleon, maken dagelijks het station van Maarheeze schoon. Met hun emmer en schoonmaakmiddelen lopen zij dagelijks van het azc Budel naar het station om daar aan de slag te gaan. Ze doen dit omdat ze een bijdrage willen leveren in de strijd tegen het corona-virus. Hoe lang ze hiermee door willen gaan? 'Tot we het corona-virus hebben bestreden,' aldus het tweetal.

Update 1 april

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het corona-virus is met 134 gestegen naar 1173. Er zijn nog eens 447 coronapatienten in het ziekenhuis opgenomen. Het aantal besmettingen komt nu uit op 13.614 maar in werkelijkheid is dit aantal veel hoger omdat lang niet iedereen wordt getest. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal ziekenhuisopnames heen te zijn maar in Zuid-Limburg nemen de opnames nog steeds toe.

Dinsdag 31 maart, 20.45 uur

Competities amateurvoetbal niet meer hervat
De competities van het amateurvoetbal worden dit seizoen niet meer hervat. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt nadat de coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, zowel in de zaal als het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland.

Coronamaatregelen verlengd
De coronamaatregelen van het kabinet worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft minister president Mark Rutte samen met minister Hugo de Jonge bekendgemaakt tijdens de persconferentie van dinsdagavond. Tot de maatregelen behoren onder andere het thuiswerken (wanneer dat kan), de afstandsnorm van anderhalve meter en de sluiting van de horeca. De scholen blijven in ieder geval dicht tot en met de meivakantie.

Maandag 30 maart, 16.00 uur

Update 30 maart

Het totale aantal geregistreerde besmettingen in heel Nederland is opgelopen tot 11.750. Dat zijn er 884 meer dan een dag eerder. Er worden landelijk 93 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daarmee komt het totaal nu op 864 overleden coronapatiënten. Het totaal aantal gemelde patiënten dat opgenomen (geweest) is in de ziekenhuizen ligt op 3990. Dit is een stijging van 507.
Het aantal geregistreerde besmettingen in Cranendonck is gestegen van 55 naar 58 patiënten.

Zondag 29 maart 14.00 uur:

Ondersteuning

Op de website van de gemeente Cranendonck staat de meest recente informatie over het Coronavirus. Er is informatie beschikbaar over maatregelen die genomen zijn ter ondersteuning van de getroffen ondernemers. Bezoek de website: Cranendonck.nl/coronavirus voor de meest recente informatie over onder andere: 1. Bijstand voor zelfstandigen; 2. Versoepeling uitstel betaling gemeentelijke belastingen; 3. Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren van ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zaterdag 28 maart, 14.00 uur

Groot aantal besmettingen

In Cranendonck is het aantal geregistreerde besmettingen inmiddels opgelopen tot 42. Dit is in verhouding tot de rest van de regio heel hoog. Zo telt Valkenswaard er 20, Someren 19, Heeze-Leende 12 en Asten slechts 8. Houd dus goed afstand tot elkaar en ga elkaar niet opzoeken als het niet nodig is.

Zaterdag 28 maart, 12.30 uur:

Cranendonck helpt de voedselbank 

Via de Facebookgroep Cranendonck.coronavirus.hulpdurftevragen zijn er al diverse acties opgezet samen met de inwoners van Cranendonck. De actie die nu onder de aandacht wordt gebracht is het geld inzamelen voor de voedselbank door het verkopen van stickers en tasjes. Lees hier meer over deze actie.

Vrijdag 27 maart, 15.15 uur:

2488 bevestigde coronabesmettingen in Brabant

Het aantal coronabesmettingen blijft fors toenemen toenemen. Landelijk gaat het nu om 8603 gevallen. In Cranendonck zijn er nu 42 bevestigde besmettingen. Dat zijn er 11 meer dan gisteren. 
Sinds de laatste update van het RIVM 24 uur geleden zijn er opnieuw 112 patiënten overleden aan het virus. Ook zijn er 1172 nieuwe patiënten bevestigd, waarmee het totaal aantal positief geteste personen uitkomt op 8603. Net als gisteren is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen (afstand houden, sociaal contact beperken, handen wassen) werken.

Vrijdag 27 maart, 11.45 uur:

Samen Sterk Cranendonck

Heb je vanwege het corona-virus hulp nodig? Boodschappen, vervoer of wat dan ook? Durf het te vragen. Dit kaartje van 'Samen Sterk Cranendonck' zat vandaag in de brievenbussen van heel veel Cranendonckers. De sociaal makelaars van Cranendonck hebben deze actie op touw gezet omdat ze mensen die hulp nodig hebben niet in de kou willen laten staan. Soerendonk, Budel-Schoot en Budel-Dorplein kunnen bellen naar nummer 06-82662179; Maarheeze naar 06-82662263 en Budel en Gastel naar 06-82662392.

Seniorenvereniging Budel-Schoot en Dorpsmaaltijden Budel-Schoot

Door de coronacrisis en alle regels van de overheid en het RIVM, worden alle activiteiten van Seniorenvereniging Budel-Schoot tot nader bericht afgelast.  Wanneer er weer gestart wordt zal dit bekend worden gemaakt in de weekbladen en via de bekende folders naar de leden. Ook de Dorpsmaaltijden gaan in Budel-Schoot voorlopig niet door. Wanneer er weer gestart wordt zal dit bekend worden gemaakt in de weekbladen.

Weer televisieuitzending voor kerkdienst 

Ook komende zondag vanaf 11.00 uur zal weer een kerkdienst worden uitgezonden op het televisiekanaal van RTV Horizon. Deze is ook terug te kijken op de websites van de lokale parochies en via www.rtvhorizon.nl. Zie ook https://www.grenskoerier.nl/nieuws/algemeen/19863/ook-komende-zondag-weer-een-kerkdienst-via-televisie-

Donderdag 26 maart, 16.00 uur:

Update Coronavirus: 78 patiënten overleden, 1019 nieuw besmettingen

In de afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1019 nieuwe besmettingen en 78 overleden coronapatiënten gemeld. Dat blijkt uit de laatste update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Volgens de nieuwste cijfers zijn er 31 mensen uit de gemeente Cranendonck officieel besmet.

Donderdag 26 maart, 10.45 uur:

Geen papierinzameling

In alle Cranendonckse kernen wordt voorlopig geen oud papier opgehaald. Dit om de veiligheid van de vrijwilligers te garanderen. Het ophalen van huisvuil gaat wel gewoon door maar de gemeente vraagt ook om de milieustraat in Maarheeze uitsluitend te bezoeken als dit echt noodzakelijk is. Er worden maar vijf auto's tegelijk toegelaten.

Woensdag 25 maart, 14.30 uur:

Ga mee op berenjacht

Aangezien een wandeling met het gezin in open lucht nog mogelijk is, gaan vele gezinnen er op uit om te wandelen, en dit het liefst niet waar veel mensen zijn. En uiteraard met netjes 1,5 afstand. Om de wandeling voor kinderen leuk te maken kan je op berenjacht te gaan! Lees meer hierover op https://www.grenskoerier.nl/nieuws/algemeen/19854/ga-je-mee-op-berenjacht-

Woensdag 25 maart, 9.15 uur:

Het azc in Budel heeft van een grote zuivelfabrikant een aantal pallets met toetjes, melk, chocolademelk en vruchtensappen gekregen. Ook het azc van Ter Apel werd verblijd met zo'n gift. De spullen waren bestemd voor restaurants maar zoals bekend moeten die sinds vorige week de deuren gesloten houden. De fabrikant wil niet met naam bekend worden gemaakt. Het azc is er erg blij mee!

Dinsdag 24 maart, 15.00 uur

Cijfers RIVM: 63 patiënten afgelopen dag overleden aan coronavirus

De afgelopen 24 uur zijn 63 mensen overleden aan het coronavirus, meldt het RIVM. Het zijn er 29 meer dan een dag eerder. Toen werden er 34 doden gemeld, eergisteren waren het er 43. Het totale dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus staat nu op 276.
1495 mensen zijn opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dat zijn er 265 meer dan gisteren. Gisteren was de toename 242.
In Cranendonck is het aantal geregistreerde besmettingen gestegen van 19 naar 23

Supermarkten en drogisterijen staan minder klanten toe

Nederlandse supermarktketens en drogisterijen gaan per direct het aantal klanten in de winkel beperken. Vanaf nu staan ze nog maar één klant per tien vierkante meter toe, zodat mensen ten minste anderhalve meter afstand kunnen houden. Een winkelwagen wordt verplicht. In kleinere supermarkten die geen wagentjes hebben, moeten klanten een mandje gebruiken.
Als het maximale aantal klanten is bereikt, moeten nieuwe bezoekers buiten wachten tot ze naar binnen kunnen.

Dinsdag 24 maart, 11.10 uur

AZC sluit deuren

Het azc van Budel vangt geen nieuwe asielzoekers meer op. De weinige asielzoekers die ons land nog binnenkomen (van 600 per week naar 80 per week) worden opgevangen in een noodlocatie in Groningen. De azc's zijn gesloten voor nieuwe opvang van asielzoekers vanwege angst voor besmetting. De asielzoekers mogen overigens het centrum wel verlaten voor een wandeling of boodschap.

Dinsdag 24 maart, 10.45 uur

Centrale eindexamens voortgezet onderwijs

De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan niet door, lezen we op verschillende bronnen. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Het besluit volgt op de aangescherpte coronamaatregelen. https://www.grenskoerier.nl/nieuws/algemeen/19851/centrale-eindexamens-middelbare-scholieren-gaan-niet-door-

Dinsdag 24 maart, 9.00 uur

Schoolexamens

Het BRAVO-college in Budel heeft op advies van de VO-raad haar schoolexamens tijdelijk opgeschort. Ze doen dat in afwachting van de persconferentie vanavond om 19.00 uur wanneer minister Slob nadere uitleg gaat geven.

Maandag 23 maart, 16.00 uur

Aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt minder hard, maar het is 'te vroeg om enthousiast te zijn'

Het totale aantal besmettingen in Nederland is maandag opgelopen tot 4749. In de afgelopen 24 uur zijn er landelijk 545 nieuwe positieve testen bijgekomen. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. In Cranendonck is het aantal geregistreerde besmettingen gestegen van 13 naar 19

Sinds zondag zijn er 34 personen overleden door toedoen van het coronavirus. Er zijn in totaal nu 213 mensen overleden aan de ziekte in ons land. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. (De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar).

Maandag 23 maart, 13.30 uur

Alle waarschuwingen om thuis en binnen te blijven lijken langzaam door te dringen. De Budelse markt telde slechts een paar kramen en ook veel kopers waren er niet. Ook bij Van Cranenbroek stonden veel minder auto's op de parkeerplaats dan gebruikelijk. 

Kabinet geeft vanavond persconferentie: mogelijk nieuwe maatregelen

Het kabinet komt vandaag opnieuw bij elkaar voor crisisberaad over het coronavirus. Rond half zeven vanavond is er een persconferentie, zo is de verwachting. Mogelijk worden nieuwe coronamaatregelen aangekondigd.

Maandag 23 maart, 11.35 uur

De Coockpit gaat maaltijden bezorgen

Remco Fransen van De Coockpit wil waar mogelijk zoveel mogelijk de ouderen en personeel werkzaam in de zorgsector ondersteunen. Daarom willen ze maaltijden gaan bezorgen (contactloos). Ze proberen elke week met andere hoofdgerechten te komen, dit wordt via e-mail of persbericht bekend gemaakt. Kijk op https://www.grenskoerier.nl/nieuws/algemeen/19841/nieuws-van-senioren-budel- voor meer informatie hierover

Maandag 23 maart, 10.45 uur

Paasvuur Budel gaat niet door

De organisatie van Paasvuur Budel heeft besloten het Paasvuur op 11 april dit jaar niet door te laten gaan. Deze editie van het familie evenement zou eigenlijk een feestelijk jubileum moeten worden, het was immers het 5e jaar op rij dat het evenement georganiseerd werd door de leiding van Jeugdclubs Budel.

Maandag 23 maart, 09.15 uur

Buulse Proms 2020 uitgesteld tot 2021

Het bestuur van Harmonie EMM Budel heeft besloten de Buulse Proms 2020 uit te stellen tot 2021. Door de crisis is de harmonie geconfronteerd met ongekende omstandigheden en een onzekere toekomst.  Dit geeft de harmonie niet het vertrouwen dat zij van de Buulse Proms 2020 het grootse feest kunnen maken dat zij in gedachten heeft als aftrap voor haar 100-jarig bestaan. Vandaar dat de Buulse Proms 2020 wordt verplaatst naar vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober 2021. https://www.grenskoerier.nl/nieuws/algemeen/19844/buulse-proms-2020-uitgesteld-tot-2021-

Rommelmarkt KVW

De rommelmarkt van de stichting KVW Budel, die gepland stond op zondag 26 april, is uitgesteld naar zondag 28 juni (als de omstandigheden het dan toelaten). Tot nader bericht is ook het ophalen van de spullen uitgesteld.

Huiskamer Budel-Schoot

Gezien de onzekere ontwikkelingen van het coronavirus COVID-19 en de mogelijk nieuwe toekomstige maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid is besloten om de Huiskamer van Budel-Schoot tot nadere berichtgeving gesloten te houden. Als de Huiskamer weer open gaat dan laten ze dat direct aan jullie weten.

Maandag 23 maart, 08.15 uur

Receptie 50 jaar IVN Heeze-Leende verplaatst
De receptie ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van IVN Heeze-Leende zou op zaterdag 4 april gehouden worden bij Kapellerput in Heeze. Helaas zien ze zich genoodzaakt de receptie af te gelasten in verband met het coronavirus. De nieuwe datum is vastgesteld op zaterdag 31 oktober, uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkelingen met betrekking tot corona.

Rommelmarkt gaat niet door
De rommelmarkt van Buurtvereniging Wijk 4+5  in Budel-Dorplein zal zondag 29 maart helaas niet door gaan.

Zaterdag 21 maart, 13.15 uur

Musique Spectaculaire Symphonique 2020 uitgesteld
Het bestuur van muziekvereniging De Poort van Brabant heeft na overleg met de werkgroep en de dirigenten van orkest en koor besloten om Musique Spectaculaire Symphonique 2020 uit te stellen. De voorbereidingen die in volle gang waren, zijn door het coronavirus helaas stop gezet en daardoor is het onmogelijk om medio juni een concert op niveau te geven. Met spijt in het hart maar overtuigd dat van uitstel geen afstel komt, is de knoop doorgehakt. https://www.grenskoerier.nl/nieuws/algemeen/19843/muziekvereniging-poort-van-brabant-stelt-musique-spectaculaire-2020-uit-

Buulder Buk blaast jubileumfeest in mei af

De voorbereidingen van het Bokkenfèst in het kader van het 66-jarige jubileum op 2 en 3 mei a.s, waren nog volop bezig. Iedereen had er zin in om er zeker nu een gigatopfeest van te gaan maken. Over minder dan zes weken zou het feest gevierd moeten kunnen worden. Alle scenario's voor ogen houdende moeten we er van uit gaan dat het nog wel even gaat duren voor de effecten van het virus uitgewerkt gaan zijn op onze maatschappij. Met pijn in het hart is de moeilijke knoop doorgehakt en het besluit genomen dat het Bokkenfèst voorlopig niet door kan gaan. Over een alternatieve datum of vervangende activiteiten is nog geen besluit genomen. https://www.grenskoerier.nl/nieuws/algemeen/19845/buulder-buk-blaast-jubileumfeest-in-mei-af-

Kerkdiensten in Heeze-Leende en Cranendonck voorlopig via televisie
Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken vinden er tot en met 13 april 2020 (Tweede Paasdag) geen openbare kerkdiensten plaats. Daarom hebben de pastores van de geloofsgemeenschappen in Heeze-Leende en Cranendonck samen met RTV Horizon de handen ineen geslagen. Dit betekent dat vanaf zondag 22 maart via het televisiekanaal van RTV Horizon een dienst voor de kijkers en luisteraars komt. Hiermee geven zij gehoor aan de behoeften van vele gelovige dorpsgenoten om persoonlijk aangesproken te worden door vertrouwde gezichten.

Zaterdag 21 maart, 11.45 uur

Naar de bossen

Veel Cranendonckers trekken de bossen in met kinderen en honden. Het is zo ongeveer het enige vermaak dat ons nog rest. Toch waarschuwen boswachters om vooral de rust in de bossen zo min mogelijk te verstoren. Voor de vogels is het namelijk broedseizoen en ook de reeen zijn gesteld op hun rust. Dus aub geen loslopende honden en schreeuwende kinderen.

Online lesgeven

Heel veel Cranendonckse leerkrachten worden plotseling geconfronteerd met het geven van les op afstand. Voor wie dit nooit eerder gedaan heeft best een grote opgave. Op Facebook kwamen we Joke Vlassak tegen. Zij geeft al zestien jaar online lessen voor Edufax. Luister eens naar haar adviezen op Youtube, wellicht heb je er iets aan.

Vrijdag 20 maart, 13,15 uur

Hulp voor Senioren Budel

Indien in deze moeilijke tijden de leden van Senioren Budel in de problemen komen en ergens dringend hulp bij nodig hebben, bel dan met de secretaris van de Senioren op tel. 0495 492519 of stel uw vraag via e-mail: seniorenbudel@outlook.com.

Vrijdag 20 maart, 12.50 uur

Goedkoop tanken in België? Dan riskeer je 4000 euro boete

Brabanders die nog even goedkoop willen tanken in België lopen vanaf nu het risico op een boete van 4000 euro. België heeft tijdens de coronacrisis strengere regels dan Nederland en daarom wordt er stevig gecontroleerd door een speciaal politieteam. Mensen die niet willen luisteren gaan de bon op. De boete is niet mals, er moet 4000 euro worden betaald. Dat is niet zonder reden. De bekeuringen zijn bewust hoog. Dat doen de Belgen omdat ze echt stevig willen handhaven.

Vrijdag 20 maart, 12.45 uur

Het coronavirus krijgt heel Nederland plat. Ook de Grenskoerier komt volgende week niet uit in papieren versie. Wel komt er een liveblog. Op ons liveblog kunt u dagelijks lezen wat de gevolgen van het virus zijn voor Cranendonck. Dit kan meerdere keren per dag geactualiseerd worden. Hebt u zelf iets te melden? Stuur dan een kort bericht naar redactie@grenskoerier.nl of info@grenskoerier.nl. Hiervan maken wij dan melding op ons blog. Dit geldt ook voor de lokale mkb-ondernemers en de horeca.

Vacatures