Logo grenskoerier.nl
Zo vol als het vorig weekend nog was in De Borgh, zo stil en leeg is het nu. Behalve bloedprikken gebeurt er niks meer.
Zo vol als het vorig weekend nog was in De Borgh, zo stil en leeg is het nu. Behalve bloedprikken gebeurt er niks meer. (Foto: )

Heel Nederland zit op slot door corona-virus

Wandelen in de bossen met de kindjes en de hond


Het contrast kon niet groter zijn: vorig weekend hing het nog met de benen buiten bij De Borgh, wie nu binnenstapt ervaart slechts leegte en stilte. In minder dan een week zijn de coronamaatregelen zo aangescherpt dat ons sociale leven volkomen stilstaat. Kinderen niet meer naar school, cafés en restaurants dicht, kortom binnenblijven luidt het advies! Alleen in de bossen is het druk. Wandelen met de kindjes en de hond is zo'n beetje de enige activiteit waarvoor we nog de deur uit kunnen.

(door Riny van Gerven)

Als we De Borgh binnenstappen, eind vorige week, treffen we Bart Meeuwissen achter de bar. Aan de andere kant zitten twee mannen aan de koffie. Kennelijk hebben ze iets afgeleverd of een karweitje verricht. Af en toe zie je iemand naar de bieb kuieren. Daar hadden ze de deuren nog open. Tot maandag, toen sloot ook de bieb en verviel De Borgh in volledige stilte.

Alles en iedereen heeft zich afgemeld, aldus Bart. Alle verenigingen, het tafeltennis, de Grensjagers, ja zelfs het Buuls Zitje heeft al zijn activiteiten stop gezet. Ook voorstellingen die de komende tijd (weken? maanden? Hoe lang zal het duren?) op de planken zouden komen in die mooie nieuwe cultuurzaal, ze zijn allemaal afgelast. 'Alleen het bloedprikken zit nog hier,' legt hij uit. 'Ze komen van maandag tot vrijdag van 9.15 tot 10.00 uur.'

Hoe het verder moet? Bart haalt gelaten zijn schouders op. 'We zijn een stichting, we moeten onszelf hier bedruipen. Hoe dat moet zonder omzet en als het dan ook nog langer duurt…?' In alle andere Cranendonckse gemeenschapshuizen zal het niet anders zijn: dezelfde leegte, dezelfde zorgen.

Heel anders is de toestand in de supermarkten. Daar buitelen de Cranendonckers (en heel veel Belgen die hun eigen supermarkten al leeggekocht hebben) op vrijdag en zaterdag over elkaar heen.

Overigens viel het zaterdag wel weer mee met de voorraden. Verse groentes, vlees, brood, het was er allemaal weer dankzij het harde werken van alle supermarktmensen. Hulde voor hen! Alleen met de pasta's, de conserves, de babyvoeding en vooral het toiletpapier (blijkbaar is een schoon achterwerk na het poepen voor de Nederlander toch een eerste levensbehoefte!) ging het hard.

Wat de run op dat toiletpapier betreft, daarvoor had de Belgische krant De Morgen een hele goede verklaring. Een pak toiletpapier is namelijk groot. Dus als zo'n schap voor de helft leeg is valt dat op. Mensen die deze leegte zien gaan zich dan afvragen of zij dat misschien ook nodig hebben en besluiten het voor de zekerheid maar mee te nemen. Anderen doen het per slot van rekening ook. Met andere woorden: kuddegedrag!

Verse groentes, vlees, brood, het was er allemaal weer dankzij het harde werken van alle supermarktmensen.

Zondagmiddag half zes kwam de finale klap: alle scholen en ook de crèches sluiten! Café's, restaurants, sauna's en zelfs de seksclubs moeten sluiten. Heel Nederland gaat op slot. Ouders moeten oplossingen vinden om hun kinderen op te vangen. Opa en oma mag niet dus zelf thuisblijven is de enige optie. Bedrijven moeten zich daar weer aan aanpassen.

Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven en een oogje te houden op kwetsbare ouderen. 'Mensen let een beetje op elkaar' aldus Bruno Bruins, onze minister van Volksgezondheid.

Als krant hebben we dit nog nooit meegemaakt: geen sport, geen toneel of andere voorstellingen, geen lezingen, kortom een maatschappelijk leven dat helemaal stilstaat. Er komen geen persberichten binnen, geen wedstrijdverslagen, geen aankondigingen van concerten en toneelstukken, zelfs geen kerkberichten.

Om deze moeilijke tijden door te komen is het belangrijk om de lokale ondernemers te ondersteunen en vooral daar uw aankopen te doen. Verder is het hamsteren in de supermarkten nergens voor nodig. Volgens iedereen die het weten kan is er in Nederland voorraad genoeg voor iedereen. Of De Grenskoerier blijft uitkomen in deze crisisperiode is onzeker. We doen in elk geval ons best om u over alles te blijven informeren.

Meer berichten
 

Vacatures

zorgprofessional

Valkenswaard