Logo grenskoerier.nl
Een overvolle waterkuil aan de Grensweg in Budel, foto: Harry de Laat
Een overvolle waterkuil aan de Grensweg in Budel, foto: Harry de Laat (Foto: Harry de Laat)

Ken je Heem

Een rubriek van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen


Waterkuil Grensweg / Cranendoncklaan, Budel
Gemeentelijk monument 1706/BU4

De waterkuil op de hoek van Grensweg en Cranendoncklaan in Budel is een gemeentelijk monument. De kuilen werden geen waterkuil genoemd doch ofwel brandkuil, poel, vlotkuil of rootkuil. Deze laatste twee benamingen omdat vroeger de boeren vlas verbouwden en het vlas lieten roten (het laten wegrotten van de binnenstengel, waarbij de vezels intact blijven) in het water van de kuil. De kuilen werden door de buurt overal voor gebruikt: gewoon als drinkwater voor het vee, als brandkuil, voor het roten van vlas en het weteren (witteren) van hout (hard laten worden).

Deze kuilen werden op veel plaatsen aangelegd, bijna in ieder buurtschap en er werd door de gemeente op toe gezien dat ze bijgehouden werden. Vooral omdat vroeger de huizen allemaal rieten daken hadden en er geregeld brand voorkwam. Dus dan moest er in de buurt water voorhanden zijn.

Later was dat natuurlijk niet meer nodig en zijn ze bijna overal verdwenen.

Na de extreem droge zomers van 2018 en 2019 stond de kuil droog. Na de afgelopen natte februarimaand is de kuil weer goed gevuld.

Zie ook de website https://heemkundekringcranendonck.nl of volg de Heemkundekring op Facebook, Instagram of Twitter

Meer berichten
 

Vacatures

zorgprofessional

Valkenswaard