Logo grenskoerier.nl
Houd het voorlopig maar eens bij water en fris!
Houd het voorlopig maar eens bij water en fris! (Foto: )

Probeer eens 40 dagen zonder alcohol

Zuid-Nederland heeft een feestelijke week achter de rug. Hossen, lachen, verkleden en drinken: dat is carnaval. Beter gezegd: dat wás carnaval want na carnaval breekt er een heel andere periode aan. Vroeger ging men op woensdag het askruisje halen ten teken dat de 40-daagse vasten was begonnen.


Dat betekende een periode van matigheid, een periode van bezinning, niet te veel eten, als het enigszins kan het gebak en de chocolade laten staan en…. probeer ook eens 40 dagen van de alcohol af te blijven! Mensen staan steeds meer open voor een herontdekking van de vastenperiode.

Noem het een reset, een bewustwordingsproces, een detox: vanaf 26 februari (aswoensdag) is de vastenperiode en dus ook de IkPas-campagne: 'Zet je alcoholgebruik 40 dagen op pauze' van start gegaan.

Na een uiterst geslaagde 30-dagen-campagne (ook wel bekend als 'Dry January') met een recordaantal aan deelnemers (ruim 40.000), startte op 26 februari de 'Zet je alcoholgebruik 40 dagen op pauze'. IkPas is een jaarlijks terugkerende actie, die wordt georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onder de paraplu van IkPas voeren gemeenten, GGD's, Verslavingszorg en een groeiend aantal bedrijven door het hele land de actie lokaal en regionaal uit.

Op basis van onderzoeksresultaten van voorgaande jaren blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers zich ook na zes maanden lichamelijk én mentaal fitter voelt. Volgens de resultaten is de campagne goed voor de organen, bespaart het geld en zorgt het voor een betere huid. Bovendien slaapt bijna 45% van de deelnemers structureel beter. "We slapen eindelijk weer samen, omdat het snurken beduidend minder is", laat een blije deelnemer weten. Uitgebreide informatie over alle resultaten in 2019 kun je vinden op https://ikpas.nl/onderzoek/.

Iedereen die mee wil doen, kan zich aanmelden via https://ikpas.nl/inschrijven/.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Bedankt namens Marishof! 25/3
Wandel virtueel door een museum tijdens de coronacrisis 28/3
De Grenskoerier brengt je samen 26/3