Logo grenskoerier.nl
Michel Naninck met kleindochter Lisan
Michel Naninck met kleindochter Lisan (Foto: )

De opa van Lisan loopt voor Lyme

Dat een beet van een klein beestje voor een hoop ellende kan zorgen, daar kan Michel Naninck (73) uit Maarheeze helaas over meepraten. Zijn kleindochter Lisan werd ruim tien jaar terug gebeten door een besmette teek. Met als gevolg chronische Lyme. Een ziekte die zorgt voor veel pijn en klachten bij Lisan en die haar dwarszit in al haar doen en laten. Helemaal genezen zal ze niet, maar met een stamceltherapie (in Duitsland) ziet de toekomst er wel rooskleuriger uit. Deze behandeling kost echter geld. Veel geld. En dat probeert Michel voor een deel in te zamelen door mee te wandelen met 'Lopen voor Lyme'.


(door Lieke Janssen)

'Lopen voor Lyme, op 4 april, is een door de Stichting Lopen voor Lyme georganiseerd evenement. Het is een gesponsord evenement waarbij de opbrengst bedoeld is voor de behandeling van chronische Lyme patiënten en eventueel, als daar geld voor overblijft, voor onderzoek naar de ziekte', vertelt Michel. 'Het evenement is in Woudenberg en je kan je inschrijven voor wandelen of hardlopen, tussen de 1 en 5 uur. Ons team, acht man in totaal, bestaat uit allemaal directe familie en vrienden. Lisan zelf probeert ook een uur mee te lopen. Het geld dat elk team gesponsord krijgt, dat gaat 100% naar iedere individuele chronische Lyme patiënt. Wij hebben een doel gesteld van €10.000. Maar stel dat er voor €12000 aan sponsorgeld zou binnenkomen, dan kunnen we de €2000 die over is, beschikbaar stellen aan de Lyme vereniging voor onderzoek'.Geld en onderzoek is nodig, want in Nederland zijn ze nog lang niet zover op het gebied van behandeling van de ziekte. In Duitsland is dat wel het geval. 'De behandeling tegen chronische Lyme is schandalig duur en wordt niet verzekerd, omdat het hier niet wetenschappelijk onderbouwd is. In oktober zijn we dan ook drie weken naar Duitsland geweest. Daar werd het lichaam eerst, met medicijnen, infusen en injecties, voorbereid op een stamceltherapie. Na twee en een halve week zou de therapie toegepast worden, maar Lisans lichaam bleek nog te zwak. Haar lichaam moet eerst aansterken. Een gigantische dreun, maar ze hebben de drie weken daar wel afgemaakt met medicijnen en infusen. En ook dat werkte al, ze is nu duidelijk al een stuk verbeterd. Naar school gaan kan ze nog niet, maar ze kan weer lopen'.

Stamceltherapie biedt dus hele goede hoop. Zodra het lichaam aangesterkt is, terug naar Duitsland. En voor die tijd zoveel mogelijk geld inzamelen voor de behandeling. 'Ik ga 5 uur wandelen. 73 jaar, maar ik ga het doen en ik doe het met alle liefde voor mijn kleindochter'. Michel sponsoren kan via www.lopenvoorlyme.nl/team/team-help-lisan-vechten/

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Ga je mee op berenjacht? 4 25/3
De Grenskoerier gaat digitaal 25/3
Bedankt namens Marishof! 25/3