Foto: Gonnie Feijen

Nieuwe Jumbo gaat er nu toch echt komen

Zowel de buurt als de politiek maken zich nog zorgen om de verkeersveiligheid


Er wordt al jarenlang over gesproken maar volgend jaar rond deze tijd zal hij er hoogstwaarschijnlijk zijn: de nieuwe Jumbo aan de dr. A. Mathijsenstraat. Op 4 februari moet de raad hierover beslissen maar tijdens de commissievergadering van vorige week dinsdag bleek al wel dat alle neuzen dezelfde kant uit staan. Wel waren er bij alle partijen nog veel zorgen om de verkeersveiligheid.

Door Riny van Gerven

Het is een lang proces geweest, zo stelde de wethouder, maar als we deze supermarkt in het centrum (of daar vlakbij) willen behouden dan is dit de enige plek waar dat mogelijk is. Supermarkten trekken mensen naar het centrum en daar profiteren de andere winkels en de horeca van. Het is dan ook zaak om het hele centrum zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Het verplaatsen van de Jumbo is daar het begin van. Het wordt een supermarkt met een oppervlakte van 1800 vierkante meter, er komen 7 appartementen boven, verder wordt er een parkeerplaats aangelegd waar 93 auto's terecht kunnen en er komt een park van 1500 meter.

De gemeente gaat ruim zes ton investeren in de inrichting van het park en twee ton in de aanleg van de parkeerplaatsen. Dat laatste betekent dat het een openbare parkeerplaats wordt die niet alleen door klanten van de Jumbo gebruikt kan worden maar door iedereen die het centrum in wil.

De verkeerssituatie moet uiteraard worden aangepast. Zo gaat men vanaf De Borgh al herinrichten en komen er ook bredere trottoirs. De oprit naar de parkeerplaats komt aan de Mathijsenstraat maar het laden en lossen vindt plaats in de Willem II straat. Daarbij is de aanrijroute niet via de Mathijsenstraat maar via de achterkant vanuit de Robert Schuhmannsingel.

Het verplaatsen van de Jumbo is de eerste aanzet tot de herinrichting van het centrum. Ook het Capucijnerplein gaat de nodige veranderingen ondergaan. Zo moet het plein voor het gemeentehuis op de schop om een gezellig 'verblijfsplein' te worden zoals de wethouder het noemt. Een plein met groen, misschien ook wel waterpartijen, bankjes en meer horeca. De 'kop' van de huidige Jumbo (naast Kes en Zo) moet horeca worden eventueel met terras. Aan de rest van de winkel moet de eigenaar een invulling geven die een duidelijke toevoeging aan het centrum is, een publiekstrekker, zoals Kuppens het noemt. Die afspraak is gemaakt met de eigenaar.

Onder andere Will Hesselberth, filiaalhouder van de Jumbo, was een van de insprekers tijdens de commissievergadering: 'Onze winkel is te klein, het magazijn is te klein en uitbreidingsmogelijkheden zijn er niet. We kunnen momenteel niet meer voldoen aan de eisen van onze klanten.' Ook hij gaf aan dat de verkeersveiligheid voor hem voorop staat.

Vanuit de buurt en dan met name vanuit de Zusterhof maakt men zich grote zorgen over het vrachtverkeer dat aan de zijde van de WillemII straat voor de bevoorrading moet zorgen. 'We willen geen vrachtverkeer in onze woonwijk,' aldus de heer Meeuwissen. Ook is men bang dat er een onoverzichtelijke en onveilige situatie ontstaat omdat niet alleen bij de supermarkten veel parkeerruimte is maar ook de Borgh, waar de bibliotheek in komt, gaat voor meer verkeer zorgen.

Meer berichten
 

Vacatures

Magazijn medewerker

Budel

Zin(k)volle baan

Budel-Dorplein

Service adviseur / werkplaats receptionist

Nederweert

Bezorgers

Budel & Maarheeze

Bezorgers

Maarheeze & Budel