Logo grenskoerier.nl
Wim van Hooft wil zorgen dat vogels en insecten goed gedijen in zijn zonneweide
Wim van Hooft wil zorgen dat vogels en insecten goed gedijen in zijn zonneweide (Foto: )

Een zonneweide die zorgt voor biodiversiteit

'Je kunt het het best omschrijven als een nieuwe teelt: groene stroom'


'Op een nieuwe manier boeren in een veranderende wereld,' zegt hij. 'Daarmee omschrijf ik het duidelijkst wat ik van plan ben.' Wim van Hooft uit Maarheeze heeft een nieuw doel in zijn leven gesteld: een zonneweide van 17 hectares waarmee hij niet alleen duurzame energie opwekt maar die ook zorgt voor biodiversiteit in dat landschap waar hij zo van houdt; waar hij is geboren en getogen.

Door Riny van Gerven

Boerderij De Raak staat in de achterlanden van Maarheeze, een weids zicht met hier en daar een boerderij. Wim van Hooft stopte een paar jaar geleden met zijn melkveebedrijf annex kaasmakerij omdat het werk niet meer te combineren was met zijn privé omstandigheden.

'En dan ga je nadenken: wat ga ik doen met die grond? Projectontwikkelaars kwamen met het idee van een zonneweide. Het feit dat ik met de aanleg van een zonnepark ook de biodiversiteit kan verbeteren gaf bij mij de doorslag. Ik ga tussen de zonnepanelen paden aanleggen met veldbloemen. Dat zorgt voor insecten en die zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels en andere dieren. Bovendien kies ik voor een zuidopstelling van de panelen, daarmee creëer je licht.'

Natuurlijk heeft hij zich moeten verdiepen in deze zaken: 'Het is net als met de kaasboerderij, toen ik begon had ik ook geen verstand van kaas maken. Toch wil ik deze zonneweide zelf ontwikkelen. Het verschil tussen mij en de projectontwikkelaars is: ik woon hier! De mensen hier zijn mijn buren en zonnepanelen en windmolens gaan een groot effect hebben op het landschap.

Ik ben net als de andere bewoners gehecht aan dit landschap. Toch wil ik het veranderen. Het grote verschil is hoe je dat doet. Wat ik wil doen zou je eigenlijk het best kunnen omschrijven als een nieuwe teelt: groene stroom. Een teelt die niet alleen past in het landschap maar die ook nog eens voor verbetering zorgt.'

Hij wil zich geenszins afzetten tegen het gangbare landbouwsysteem. Maar door het steeds grootschaliger worden van de landbouw komt de biodiversiteit in de verdrukking. Insecten en vogels krijgen het steeds moeilijker. Met de zonneweide wil Wim van Hooft een alternatief bieden: 'We leven in een veranderende wereld. Daaraan wil ik een bijdrage leveren. Voor mij is het ook een sprong in het diepe.

Hij is verrast, zegt hij door de vele positieve reacties uit de omgeving. 'Daarom heb ik afgelopen maandag ook een info-avond gegeven. Ik wil mijn omgeving betrekken in mijn plannen.'

Overigens is hij weliswaar de eerste maar niet de enige die zich aan een dergelijke onderneming gaat wagen. Meerdere boeren spelen ook met dit idee. Hij laat een staatje zien uit de duurzaamheidsnota van de gemeente: de visie op duurzame energie tot 2030:

'In 2030 wil men in Cranendonck dat 16 procent van de energie duurzaam opgewekt wordt. Een gedeelte komt van het enorme zonnepark bij de zinkfabriek. Wanneer we dan ook nog eens al onze daken vol zouden leggen komen we nog een heleboel tekort. Er zouden dan nog ongeveer vijf van deze parken bij moeten komen om aan die 16 procent te komen.En dat is alleen nog maar wat er moet gebeuren tot 2030.

De ambitie voor 2050 (slechts 20 jaar later!) is 100 procent duurzame energie. De komende dertig jaar moet er dus op dit gebied nog verschrikkelijk veel gebeuren!'

Meer berichten
 

Vacatures

Monteur

Nederweert

Kraanmachinist

Weert

Magazijn medewerker

Nederweert