Logo grenskoerier.nl
Foto: Gonnie Feijen

Net opgeknapt en weer afgebrand

Op de Nieuwendijk liep een hond, een chow-chow. Het beest was letterlijk van het padje: hij stak van links naar rechts en vice versa de weg over. Oorzaak: vuurwerk! Het was oudejaarsdag 's middags om een uur of drie. Verschillende auto's volgden hem met de bedoeling hem te stoppen. Dat lukte niet erg, het beest was volkomen overstuur! Waar hij uiteindelijk gebleven is?!


Zo stikt het in heel Nederland op 31 december van de vuurwerkslachtoffers. Zowel mensen als dieren. Het grote verschil is dat veel menselijke slachtoffers het zelf aangericht hebben. Behalve blinde ogen, afgerukte vingers en andere gewonde lichaamsdelen wordt er ook nog een hoop materiële schade aangericht. Zo werd in Budel de Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) in het Boudriepark in brand gezet.

En dat was niet de eerste keer. Ook in 2006 werd deze plek al eens door vuurwerk vernield en weer opgeknapt. In de loop der jaren trad het verval weer in. Reden voor de jaarlijkse jongerengemeenteraad om de 1250 euro die de gemeente uitreikt voor het beste idee dit jaar te besteden aan het opknappen van de zeecontainer.

Mavo-leerlingen togen enthousiast aan het werk. Er kwam een grote asbak voor de peuken, er kwamen prullebakken en een mooie graffiti-schildering. De wethouder kwam in april om de ontmoetingsplaats te openen en wat gebeurt er dan op het einde van het jaar? Jawel, alles in de hens!

Behalve de wethouder is ook de buurt er klaar mee. Ze willen geen overlast meer. Ook bij basisschool De Boogurt was het een rotzooi van jewelste. In eerste instantie leek het er nog op dat het kunstgras verbrand was maar: 'Dat viel mee,' aldus directeur Hein Lepelaars. 'Gelukkig hebben de ouders het goed aangepakt en is alle rommel opgeruimd. Er is dus geen dure schade aangericht.'

Al met al viel de schade in Cranendonck nog wel mee. Toch komt er steeds meer weerstand tegen vuurwerk. Landelijk ligt het percentage tegenstanders al op 69 procent. Misschien moet er volgend jaar in de gemeenteraad maar eens stevig over gediscussieerd worden.

Vacatures