Logo grenskoerier.nl
Het Nieuwjaarsconcert was heel divers met temperamentvolle Spaanse stukken maar ook romantische songs, foto: Michel Achten
Het Nieuwjaarsconcert was heel divers met temperamentvolle Spaanse stukken maar ook romantische songs, foto: Michel Achten (Foto: Michel Achten)

EMM geeft Rieu-waardig nieuwjaarsconcert

Van vurig Spaans temperamentvol tot romantisch en vrolijk


De dames in prachtige baljurken van Gerda de Greef, begeleid door de heren in smoking, de entree van EMM was Rieu-waardig. Het nieuwjaarsconcert 2020 stond dan ook helemaal in het teken van die onvolprezen, vrolijke, glamoureuze shows van Andre Rieu en zijn orkest.

Voor het eerst stond EMM's nieuwe dirigent Wout Claessens met zijn muzikanten op het podium van de nieuwe Borgh met een programma dat voor ieder wat wils had: van instrumentale stukken met vurig Spaans temperament tot het romantische 'Wereld zonder Jou' van Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis.

Door Riny van Gerven

Voor dat laatste hadden ze uiteraard wel een paar goede vocalisten nodig. En die stonden er: Sandra Hultink en William Wulmsen lieten horen dat ze van alle stijlen thuis waren. Evenals het orkest overigens! Spaanse vurigheid, we zeiden het al, in La Picara Molinera en Malaguena. Maar ook een prachtige medley uit The Phantom -die sinds Floor Jansen en Henk Poort weer superpopulair is- door orkest en vocalisten.

EMM bewees dat ze de nieuwe Borgh waard zijn. Bij een dergelijk orkest hoort een echte concertzaal. Evenals bij Rieu himself was de toon over het algemeen licht, geen zwaar klassieke nummers maar muziek die iedereen kan waarderen. Behalve enkele stukken uit the Phantom werd er bijvoorbeeld ook een mooi instrumentaal nummer uit de de musical Elisabeth (Sissie) gespeeld.

En natuurlijk kon het feit dat Nederland eindelijk, na meer dan veertig jaar, het songfestival had gewonnen niet 'onbespeeld' blijven. 'Arcade' van Duncan Laurence werd helemaal instrumentaal gespeeld door EMM. Gezongen is het een prachtig nummer maar zeker ook voor een orkest om te spelen, van heel ingetogen tot uitbundig en luid!

In de Earth wind and Fire medley liet het zangduo William en Sandra horen dat ze van alle markten thuis zijn: jazz, funk, soul. Ongeacht of je liefhebber bent van de muziek was het knap gezongen.

Maar wat moet je op een avond die in het teken staat van Andre Rieu en zijn orkest wanneer je niet eindigt met zijn meest fameuze nummer: de Radetzki Mars waarmee hij van Tokio tot Miami de voetjes van de grond krijgt. Dus ook EMM wierp zich op de Radetzki Mars toen tegen half elf het concert werd afgesloten. Het was een mooie avond!

Een extra compliment overigens voor het werk van Gerda de Greef die behalve dat ze haar partijtje meeblaast in het orkest, ook een fantastisch naaister is. Dank zij haar schitterden alle vrouwelijke muzikanten in de meest sprookjesachtige jurken!

Ook de presentatie mocht er zijn: Iris Verhees en Tony Vos wisten op een vrolijke manier alle nummers aan elkaar te praten. bovendien wist Tony nog te vertellen dat hij als solist uitverkoren is voor de Proms die eind dit jaar weer plaatsvinden. Ook Iris is daar te vinden maar dan achter de drums bij de Slagwerkgroep van EMM.

Jubilarissen

Het Nieuwjaarsconcert is natuurlijk ook een uitgelezen gelegenheid om mensen die dat verdienen eens extra in het zonnetje te zetten. Voorzitter Johan Vos greep dan ook de gelegenheid aan om de jublilarissen naar voren te roepen. Teun van Lierop, Marlies van Gemert en Dirk van Hunsel kregen de eer die ze toekwam en de zilveren speld die hoort bij 25 jaar lidmaatschap. Jos Meusen schreef echt historie bij EMM: hij kreeg de vergulde draagspeld voor zestig jaar lidmaatschap.

Vacatures