Sterksels kanaal, foto: Harry de Laat
Sterksels kanaal, foto: Harry de Laat (Foto: Harry de Laat)

Ken je Heem

Een rubriek van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen.


Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ stelt zich ten doel de kennis van het cultuurhistorisch erfgoed van de gemeente Cranendonck te behouden, over te dragen en toegankelijk te maken voor alle geïnteresseerden. Waar dit erfgoed bedreigd wordt, zal Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ zich inspannen voor het behoud van het erfgoed. Onder cultuurhistorisch erfgoed verstaan wij alle verworvenheden die in heden en verleden een bijdrage hebben verleend aan onze leef-, woon- en werkomgeving.

Natuurgebieden in Cranendonck vallen ook onder dit erfgoed. Een van de vele natuurgebieden brengen wij hier onder de aandacht:

Natuurgebied (Landgoed) De Pan Maarheeze

Het landgoed de Pan is een van de mooiste en meest gevarieerde gebieden binnen de gemeente. Het ligt ten noordoosten van Maarheeze en is ongeveer 300 hectare groot. Het meest indrukwekkend is de zuidkant, waar loofbossen en gemengde bossen elkaar afwisselen, maar waar u ook nog een stuk ongerepte heide aantreft en moerasjes, waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan.

Oorspronkelijk was de Pan een gebied dat bestond uit grienden, water, heide en landbouwgrond. Het Sterksels Kanaal (gegraven 1916-1920) en de Kleine Aa doorsnijden het gebied. In 1928 kocht de familie Philips dit gebied aan en maakte het tot een landgoed. In eerste instantie als investering, maar ook als kampeerterrein voor ‘bleekneusjes’ uit het westen van het land.

Inmiddels is de Pan in het bezit van Staatsbosbeheer. Het beleid van Staatsbosbeheer is om de natuur ongestoord zijn gang te laten gaan. Omgevallen bomen mogen blijven liggen en maïsakkers zijn ontgrond en teruggegeven aan de natuur. Anderzijds wordt er onderhoud gepleegd, wat voor het behoud van de natuur toch noodzakelijk is. Er wordt geplagd en samen met de vrijwilligers van het IVN werd de heide een jaar of 10 geleden vrijgemaakt van jonge berkaanplant, zodat de heide weer in al zijn pracht kan bloeien. Werkers uit die tijd noemen dat nog steeds 'mijn stukske hei'. Tegenwoordig houdt een kudde schapen de heide schoon. Er leven bunzingen, egels, hazen en reeën. Vogels: buizerd, havik, wielewaal, boomklever, enkele soorten spechten waaronder de zwarte en daarnaast niet te vergeten de nachtzwaluw. In de moerasgedeeltes komen veel soorten insecten voor.

Bij de parkeerplaats staat een infobord met daarop twee routes.... De Vrolijke Jagerroute van 5,5 km. en de Boksenbergroute van 6,8 km.

Meer informatie over natuurgebieden: https://heemkundekringcranendonck.nl/natuurgebieden
Volg ons ook op Facebook, Instagram of Twitter!

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

BRAVO! werd superschool Elsevier 1 18/2
Herenboeren binnenkort van start 19/2
Glasvezel door vervuilde grond 18/2
 

Vacatures

Magazijn medewerker

Budel

Bezorgers

Maarheeze & Budel