Logo grenskoerier.nl
Eekhoorntje in actie, foto: Krijn en Maartje Stacobs
Eekhoorntje in actie, foto: Krijn en Maartje Stacobs (Foto: Krijn en Maartje Stacobs)

Cranendonck in beeld

Deze mooie foto van een eekhoorntje in actie is gemaakt door Krijn en Maartje Stacobs. In de herfst en de winter eten eekhoorns vooral zaden van bomen, hazelnoten,beukennootjes, walnoten, tamme kastanjes, eikels en zaadjes van denneappels. In de lente schakelen eekhoorns over op vooraf aangelegde voedselvoorraden, op knoppen en scheuten en later ook op bloesems van bomen, bessen, zwammen en af en toe een vogelei. Vanaf juli neemt het aandeel zaden in hun dieet opnieuw toe.
De eekhoorn wordt vaak bestempeld als een beruchte nestrover, maar het aandeel van vogeleieren in zijn dieet is zo klein, dat de impact op vogelpopulaties verwaarloosbaar is. De eekhoorn komt vooral voor in naald, loof en gemengde bossen. Ook in parken en tuinen en in bosrijke gebieden duiken vaak eekhoorns op.
In de paartijd wordt het vrouwtje door één of meerdere mannetjes achternagezeten en kan je ze in de bomen rond de stam zien cirkelen. Het mannetje dat de achtervolging het langst aanhoudt mag uiteindelijk paren. In de paarperiode is het vrouwtje slechts één dag vruchtbaar. Na een draagtijd van 36 à 42 dagen worden twee tot zes jongen geboren. Na drie maanden jaagt de moeder hen weg en moeten ze een eigen woongebied gaan zoeken. Een boswandeling in de herfst of winter biedt de beste kansen om eekhoorns te spotten.


Heeft u ook een mooie landschaps- en/of natuurfoto van of over Cranendonck?
Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

Vacatures

Poetszorg

Deurne