Logo grenskoerier.nl
Foto:

Moerasverhalen; Dwaallichtjestocht door 't Duister Broek

Op zaterdag 23 november 2019 duiken we met z'n allen in het verleden. Binnen onze erfgoedwerking "Grensgevallen" zetten we dit jaar de historische moerassen van het Kempen~Broek in de kijker. Een nieuwe publieksbrochure en tour in de ErfgoedApp brengen extra informatie, spannende verhalen of leuke weetjes over "het broek" tot bij inwoners en bezoekers van de streek. We vieren dit met een avondlijke dwaallichtjestocht in het Grootbroek te Kinrooi.


Situering

Grenspark Kempen~Broek is een project van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland in de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik, Nederweert, Cranendonck, Weert en de beide provincies Limburg. In het gebied met een oppervlakte van ruim 25.000 ha, met een enorme soortenrijkdom en een grote verscheidenheid aan landschappen wordt grensoverschrijdend samengewerkt door heel wat partners uit Nederland en België.

Een duik in de geschiedenis: het grensgedeelte van het GrensPark bestond eeuwenlang uit een "niemandsland" van moerassen, heidegebieden en smalle doorgangen. Duizenden jaren lang was dit het decor van doortrekkende legers, grensconflicten met buren en honderden meters lange verdedigingssystemen. Smokkelen werd hier tot een professionele kunst verheven en grenspalen werden bij nacht en ontij verplaatst. Het is ook een streek waar nog veel verhalen de dragers van de geschiedenis zijn: de beruchte ontvoering van de abdis van Thorn, de dwaallichtjes in de uitgestrekte moerasgebieden en de branddreigingen van bokkenrijderbendes.

Het project "Grensgevallen" bundelt en stroomlijnt erfgoedinitiatieven rond het thema van historische grenzen in het GrensPark Kempen~Broek. In 2018 werd de spits afgebeten met het archeologieluik van de Bocholter Graven. "Grensgevallen" wil het streekeigen verleden -dat legendarisch maar tegelijk niet écht gekend is- tastbaar en zichtbaar maken voor alle inwoners van de streek. En dat door de komende jaren 4 belangrijke erfgoedthema's op een leuke en interactieve manier in de kijker te zetten bij de inwoners van de streek.

De geschiedenis van de duizenden hectaren grote moerascomplexen en hoe de inwoners er overleefden, komen als tweede aan de beurt. Moerasbossen, straatnamen en mysterieuze verhalen over dorpsgenoten die 100 jaar geleden verdronken waren in 't broek, verwijzen nog naar het eeuwenoude landschap. De werking rond deze "Moerasverhalen" liep met medewerking van de gemeente Kinrooi; van de heemkundige kringen van Kinrooi, Bree, Bocholt en Stramproy; van Het Agentschap voor Natuur en Bos en Limburgs Landschap; en van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bovendien wordt "Moerasverhalen" naadloos uitgestald in het subsidiekanaal "Archeologie in de etalage" van de Provincie Limburg (Nederland). Daarmee ondersteunt de provincie initiatieven die verhalen over mens en bodem in beeld, binnen bereik én in verbinding met de Limburgers brengen. Merk het unieke, grensoverschrijdende karakter van de partners op. Daar waar de moerassen vroeger de grens markeerden, worden nu zowel door Nederlandse als door Belgische partners de schouders gezet onder dit initiatief.

Moerasverhalen-brochure en -app… vers van de pers!

Hoe zag het grote moeras tussen België en Nederland er vroeger uit? Welke producten werden er geoogst, maar vooral: welke wezens spookten er rond? Wat is er nog over van het moeras en hoe kan het nu van dienst zijn? Dit kan iedereen vanaf het najaar beluisteren en bekijken via een app: thuis of (nog beter) tijdens een moeraswandeling in het Kempen~Broek. We ontwikkelden de tour "Moerasverhalen Kempen~Broek" binnen de ErfgoedApp, een app van FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, die gratis te downloaden is in binnen- en buitenland. De weetjes van de tour zijn ge-ent op 3 bestaande wandellussen van het GrensPark Kempen~Broek. Het volledige parcours daarvan is 12 km lang, maar wandelaars kunnen zonder probleem slechts deeltjes van de lussen wandelen.

Tegelijk verschijnt ook de gloednieuwe Grensgevallen-brochure met als thema "Moerasverhalen" van het Kempen~Broek, die volledig gratis verspreid wordt in bibliotheken, culture centra en toeristische diensten van de regio.

Evenement

Iedereen is welkom om op zaterdag 23 november de lancering van brochure en app te vieren, en dat met een avondlijke wandeling in één van de laatste restanten van het grote moerasgebied: het Grootbroek. In uitvalsbasis het Woutershof krijgt de bezoeker info over het parcours en het downloaden van de Erfgoedapp op de smartphone. Met een gratis paar oortjes luisteren we tijdens het wandelen naar de moerasverhalen. Achteraf is het nakeuvelen geblazen bij een kom soep, streekbiertje of croque monsieur.

Wanneer?

Zaterdag 23 november 2019, vrije wandelingen met eerste vertrek vanaf 17u en laatste vertrek om 21u.

Waar?

Jeugdverblijfscentrum Het Woutershof – Grootbroekstraat 48 – 3640 Kinrooi

Praktisch

De wandeling is 3,8 km lang. Handig: (waterdichte) wandelschoenen, opgeladen smartphone en géén zaklamp (we wandelen in het duister zodat de "dwaal"lichtjes goed zichtbaar zijn).

Vacatures

Poetszorg

Deurne