Logo grenskoerier.nl
Foto: Gonnie Feijen

Brandweermannen koninklijk onderscheiden

Vorige week zaterdag was het jaarlijkse feest van de Cranendonckse brandweer. Alle mannen en hun vrouwen waren gezellig bijeen in de brandweerkazerne in Maarheeze toen burgemeester Roland van Kessel binnenstapte mét ambtsketen. Dan staat er iets officieels te gebeuren! Het bleek dat hij speciaal voor twee heren was gekomen. Eddy van Veldhoven en Dolf Mulder, beide 27 jaar actief bij de brandweer, werden verrast met een lintje. Officieel werden zij gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Eddy van Veldhoven

Eddy van Veldhoven van de Budelse brandweerpost is jong begonnen. Op zijn 49ste heeft hij er al 27 brandweerjaren opzitten. Dat komt ongetwijfeld omdat hij thuis gestimuleerd werd. Niet alleen zijn vader maar ook twee ooms en een neef waren al lid van de brandweer.

Eddy van Veldhoven werkte bij de brandweer als onderhoudsmedewerker en was verantwoordelijk voor de kazerne, de voertuigen en de ademlucht. Ook is hij een tijdje posthoofd geweest van de post Budel. Dat Eddy een fanatiek brandweerman is blijkt wel uit de cijfers: de gemiddelde brandweerman rukt bij 65 procent van de branden uit, Eddy bij maar liefst 85 procent. Trots als hij op zijn korps is heeft Eddy bovendien een enorm archief opgebouwd met foto's en artikelen. En wat voor hobby heb je als je zo enthousiast bent voor de brandweer? Dan spaar je natuurlijk miniatuur brandweerautos en emblemen van andere korpsen.

Dolf Mulder

Ook Dolf Mulder is actief bij de Maarheezer brandweer. Voorheen was hij bij de scouting maar hij maakte 27 jaar geleden de overstap naar de brandweer. Door zijn scoutingverleden kon je al merken dat hij erg betrokken was bij de jeugd. Het was dan ook niet vreemd dat hij de rol van leerwerkplek-begeleider op zich nam. In die hoedanigheid stoomde hij zijn collega's klaar voor de praktijk. Daarbij herinneren ze zich vooral zijn geduld en zijn gevoel voor humor.

In de loop der jaren vervulde hij de taken van chauffeur, pompbediende en verkenningseenheid. Op het einde van zijn carriere kon hij al deze taken vervullen en was hij multi-inzetbaar! Wie collega's vraagt naar eigenschappen van Dolf krijgt heel veel positieve reacties zoals: hij is een mensenmens, een teamplayer. Dolf is altijd betrokken en het is een echte aanpakker. En een heel mooi compliment is dat hij in staat is om moeilijke dingen te vereenvoudigen.