Logo grenskoerier.nl
Foto: Peggy van Rijswijk - Maatje

Najaarsvoorstelling Budelse Comedie groot succes

Na lange tijd bezig te zijn geweest met de voorbereidingen, trad De Budelse Comedie afgelopen zaterdag 16 november op met hun veelbelovende najaarsproductie: 'Kloosterchemie'. Een komedie geschreven door Huub Schreurs en Michiel van Rijswick onder regie van Piet Fransen. Een goed gevulde zaal kon genieten van een goed staaltje plaatselijk blijspel.


Door Hester Heijmans

Kloosterchemie
De voorstelling vindt plaats in een oud klooster dat dient als woongroep voor ouderen. Welgenoemd: Residence Morgenstond. De bewoners delen allen één ding; ze kampen allemaal met persoonlijke problematiek. Een hippie die iets te verslaafd blijkt aan brandnetelthee, een ex-burgemeester met een te gedreven passie voor de politiek en een oud-bewaker die claimt in de marine te zitten. Af en toe botst het tussen de kloosterbewoners, maar er is ook genoeg ruimte voor saamhorigheid.

Onderling spelen vriendschappen en stiekeme romances. Daarnaast is er ook binnen Residence Morgenstond genoeg geheimzinnigheid. Waarom draagt Willem, ex-crimineel onder toezicht van de reclassering, een enkelband? Hij is toch in het residence als stagiair ouderenzorg? En wat moeten hij en Clementine, oud-non, met al die 'medicatie' op hun kamer? En wanneer het nichtje van hoerenmadame Louise op bezoek komt, blijven de stiekeme onderonsjes niet onopgemerkt.

Maar die saamhorigheid die heerst in de woongemeenschap, komt als geroepen, want het gerucht gaat dat Residence Morgenstond moet sluiten en de tent verkocht gaat worden. Er melden zich een aantal geïnteresseerden, maar wie als eerste de handtekening bij de notaris zet, is de grote vraag. Als blijkt dat geen een van de wilde plannen voor het complex doorgaat, heerst er verwarring. Moeten de bewoners wel of niet het pand gaan verlaten?

Het acteerspel van de Budelse Comedie is afwisselend grappig en serieus. De toneelspelers blinken uit in het gebruik van woordgrappen en het inleven in de opmerkelijke rollen. Lof naar de acteurs voor hoe zij zich totaal overgeven aan deze personages. De rollen zijn ieder op het lijf geschreven.

Ben je benieuwd geworden naar 'Kloosterchemie'?
De voorstelling speelt volgend weekend nog twee keer. Op 23 en 24 november op 20.00 in gemeenschapshuis De Borgh. Kaartverkoop loopt ook via De Borgh.

De Budelse Comedie
Vanaf 1977 staat de Budelse toneelgroep op het podium als 'De Budelse Comedie'. Ze verzorgen jaarlijks een avondvullende productie in gemeenschapshuis De Borgh, die afgelopen jaar flink onder handen is genomen. De aankomende producties zullen dan ook in de theaterzaal van De Borgh worden opgevoerd. De toneelgroep speelt kluchten maar ook bijspelen, soms een komische thriller of een kerstproductie. Zo af en toe wordt dit afgewisseld met wagenspelen en eenakters.

Vacatures