Logo grenskoerier.nl
Foto: a.compen@hccnet.nl

Piet woont al 56 jaar in Budel

In een dorp niet ver van strand en duinen wordt in huize Overdevest de oudste zoon geboren. Ze noemen hem Piet. Hij volgt een grafische opleiding, werkt als boekdrukker en wil zich voor een woning inschrijven. Als blijkt dat hij 7 jaar moet wachten, besluiten hij en zijn vrouw in 1963 naar Budel te verhuizen. Piet weet dan nog niet dat hij later De Grenskoerier mag drukken. En dat dit betekent dat hij elke dinsdagavond mag overwerken, want de krant moet vanaf woensdag bij de mensen thuis bezorgd worden. En dat hij, als hij met pensioen gaat, afscheid neemt als bedrijfsleider van de drukkerij.


Zijn vrouw kan zwemmen, Piet niet. Haar eerste zwembewegingen waren een reflex in haar poging om de kant van de rivier, tegenover haar ouderlijk huis, te bereiken. Als Piet met zijn gezin op familiebezoek gaat, stopt de bus bij de halte aan het water. De grasrand is kleiner is dan de lengte van zijn schoen en Piet besluit te leren zwemmen. Als hij vanuit Budel meedoet aan zwemwedstrijden tegen Maarheeze gaat het hard tegen hard. Zijn andere grote hobby, voetballen, raakt op de achtergrond.

Als Piet zijn kinderen naar de zwemclub brengt, wordt hij gevraagd om in het bestuur te komen. Piet is 18 jaar penningmeester en bedenkt vele acties om het tekort van de clubkas aan te vullen: oud papier ophalen, huis aan huis speculaaspoppen verkopen, de stickeractie, de Ik-ben-donateur actie, kerstkaarten, paaseieren, op de braderie het aantal knikkers raden en raden hoe het konijn heet.

Hij weet de gemeente ervan te overtuigen de contributie te betalen, als dit voor enkele ouders teveel is. Hij bedenkt een logo voor de zwemvereniging en verzorgt het drukken van de omslag van de Waterwauwel, dat een jaar later van KNZB Noord Brabant de prijs krijgt voor goed verzorgd verenigingsnieuws.

In 1981 wordt Piet officieel trainer en dat is hij nog steeds. Hij weet wat je als zwemmer anders moet doen om je techniek te verbeteren. En hij weet dit ook te belonen. Piet bedenkt de Prestatiewisselbeker, die elke maand wordt doorgegeven (of niet) aan de zwemmer met de grootste verbetering. Hij regelt de medailles, de lintjes en de plakkertjes en dat prins Carnaval en Sinterklaas de medailles uitreiken.

Kijkend naar de bewegingen van de zwemmers en de reactie van het water, maakt Piet analyses voor trainingsschema's, die de weerstand van het water zo klein mogelijk houden en een optimale stuwing opleveren. Met passie maakt hij zijn eigen handboek en tilt hij de allerjongsten, de instroomgroepen, de jeugd, de moeders, ouderen en mensen met een beperking naar een hoger niveau: technisch goed en met plezier.

'Zwem maar,' zegt Piet zegt tegen een vrouw die zegt dat ze geen meter vooruit gaat. Hij ziet hoe het water reageert op haar zwembewegingen en geeft aanwijzingen. Tot haar eigen verbazing lukt het om zwemmeters te maken en ze zegt: 'Ik had jou veel eerder tegen moeten komen.'

Piet wordt deze maand 80 jaar en is nog steeds actief als trainer. 'Als ik er geen plezier in heb, dan stop ik. Maar ik probeer het zo lang mogelijk vol te houden'.

Vacatures

Poetszorg

Deurne