Logo grenskoerier.nl
Foto: Jos Meusen

Kooken Interieur is Ondernemer van het Jaar

'We maken mensen graag blij met mooie producten'


In 1994 begon zijn vader voor zichzelf. Hij had een eenmansbedrijf in maatkeukens, kasten, badkamermeubels enzovoort. Teun Kooken werkt inmiddels met 18 medewerkers. Afgelopen zaterdag werd hij uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar tijdens de zesde editie van dit evenement. In Budels 'nieuwe' culturele centrum De Borgh werden hij en zijn twee medegenomineerden, Ivo Rigter en Ruben van der Kruis, geprezen door burgemeester Roland van Kessel. Maar.... er kan er maar één de winnaar zijn. En dat was Kooken Interieur!

Door Riny van Gerven

Voor de jury was het een heel moeilijke beslissing geweest omdat ook de beide andere bedrijven BAIV van Ivo Rigter en Vakschilders van Ruben van der Kruis op vaktechnisch terrein maar ook als werkgever er vooruitstrevende ideeën op na houden. Maar eerst de winnaar: Teun Kooken is van eenmanszaak uitgegroeid tot een bedrijf met achttien medewerkers. Op de vraag wat zijn drijfveer om te ondernemen is klinkt het simpele antwoord: 'Mensen blij maken met mooie producten.' Bij Kooken maken ze dan ook keukens, badmeubels, kasten enzovoort alles op maat en precies zoals de klant het wil. 'We vinden altijd wel een passende oplossing,' aldus Teun Kooken.

Ook over de inzet van personeel wordt goed nagedacht bij Kooken Interieur: 'We vinden het heel belangrijk dat mensen met plezier werken. Dat kan alleen als ze werk doen waar ze goed in zijn.' Dus behalve maatwerk op vaktechnisch gebied worden de medewerkers ook op maat uitgezocht.

Bij BAIV van Ivo Rigter doen ze dat ook. Het bedrijf dat oude legervoertuigen restaureert probeert niet alleen dromen van klanten te realiseren maar ook van medewerkers. Zij zetten zich namelijk in voor mensen die moeilijk aan een baan komen. 'Jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt willen wij een kans geven,' aldus Rigter. Met zijn bedrijf wil hij zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. BAIV is trouwens uit zijn jasje gegroeid en op zoek naar een ander pand.

Voor de Vakschilders van Ruben van der Kruis uit Maarheeze is hoogwaardig schilderwerk en het gebruik van de allerbeste producten een vanzelfsprekendheid. Hij is perfectionist en toen de overigens hartstikke leuk presenterende Richard de Hoop een opmerking tegen hem maakte over 'verven' luidde het quasi-verontwaardigde antwoord: 'Jij verft, ik schilder!' Op social media heeft Ruben van der Kruis maar liefst 32.000 volgers.

Een speciale prijs van de Rabobank was de verbindingsprijs. Daarbij ging het om bedrijven, stichtingen en instellingen die staan voor samenwerken en hun vleugels uitslaan naar anderen. Directeur Hans der Kinderen van de Rabobank reikte de prijs uit. Behalve eeuwige roem was dat ook een cheque van 1000 euro en een bronzen beeld van Reinier Vaesen.

Genomineerd waren de Stichting Bouwhallen Carnaval Cranendonck -die uiteindelijk de winnaar werd- de stichting Cranendonck Werkt die de jaarlijkse banenmarkt organiseert en de Maaltijdservice die kwetsbare ouderen in de regio voorziet van een lekkere warme hap. Het was, volgens directeur der Kinderen, een close finish maar de mannen van de carnavalshallen gingen er met de hoofdprijs vandoor. Voor de beide andere initiatieven was er een cheque van 500 euro.

Tenslotte kwam Roel Lamers, president van de Kiwanis op het podium om uit te leggen waarvoor een serviceclub als de Kiwanis zich inzet: 'Voor de minderbedeelden en dan met name de kinderen. Onze club telt momenteel 17 leden en de afdeling Cranendonck bestaat 15 jaar. In die periode hebben we in totaal al 200.000 euro opgehaald voor goede doelen.'

Het goede doel van dit jaar was de Jongeren campus van Cordaad, een plek waar jongeren terecht kunnen met al hun vragen en waar jongerenwerkers te allen tijde voor hen klaar staan.

Inmiddels was de spanning tot een hoogtepunt opgelopen en was het de burgemeester die bekend mocht maken wie er met de hoogste eer en eeuwige roem vandoor zou gaan: Teun Kooken!

Vacatures

Poetszorg

Deurne