Logo grenskoerier.nl
Jen Adams als Sinterklaas bij het Schepenhuis
Jen Adams als Sinterklaas bij het Schepenhuis (Foto: )

Jen Adams geeft na 35 jaar sinterklaasintochten het stokje door

Sinterklaas en Jen Adams, ze worden hier vaak in één adem genoemd. Niet gek ook als je je bedenkt dat Jen in totaal 50 jaar Goedheiligman heeft gespeeld. 50 jaar in totaal en 35 jaar Sinterklaas bij de intochten in Soerendonk en Budel. En dat eigenlijk allemaal per toeval...


'In 1969 was er in Soerendonk bij de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) een Sinterklaas ziek geworden. En toen vroegen ze aan mij, kun jij niet invallen? Dat was allemaal bij van die mannen in de leeftijd van zestien tot twintig jaar, dus ik dacht weet je wat ik doe het gewoon. Die avond viel ik in en heb ik af en toe m'n baard vast moeten houden van het lachen. We hebben daar toen van alles uitgespookt', lacht Jen. 'Dat was de eerste keer dat ik Sinterklaas speelde. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij. De jaren daarop kwam de ene na de andere buurtvereniging in Soerendonk. Dat ging me eigenlijk vrij goed af moet ik zeggen. Maar dat komt ook, als leraar en ook met voetbal zat ik elke dag zo tussen de jeugd'.

Dat het Jen goed af ging als Sinterklaas viel meer mensen op. In 1983 werd hij dan ook voor het eerst gevraagd om in Soerendonk de intocht te doen. Omdat er op dat moment geen geschikte Sinterklaas voorhanden was, kwamen ze bij Jen terecht. 'Kun jij dat niet doen in Zurrik? Inmiddels woonde ik al in Budel, dus ik zeg dat is goed. In Zurrik, daar ken ik er veel, die kinderen kennen me niet, ik kom daar Sinterklaas spelen'.

Het jaar daarop volgde de intocht van Budel, omdat ook daar de Sint ziek was en hij Jan van Cranenbroek niet in de steek wilde laten. 'Ik wist wat Jan allemaal voor de Budelse gemeenschap deed, dus ik zeg ik doe het voor jou, we lossen het thuis wel op', legt Jen uit. Bij dat ene jaar bleef het niet. Hij vertolkte de rol van Goedheiligman op een manier die door velen gewaardeerd werd. Dus na de eerste intochten in 1983 en 1984 volgden er nog 34 meer. 'Ik heb vorig jaar voor het 50e jaar in totaal gespeeld en 35 jaar de intocht van Budel gedaan. Toen heb ik gezegd, jongens dit is de laatste, ik ga ermee stoppen.'

'Ik wil namelijk
ook wel eens zien
hoe m'n opvolger
het doet.'

Behalve het spelen van Sinterklaas was Jen ook altijd zeer actief op het gebied van vrijwilligerswerk. Van voetbal- en schaatstrainer, lid van het kerkbestuur en het oprichten van de buurtvereniging tot het voorzitten van het Sint Jorisgilde en het meehelpen bij vele festiviteiten in Cranendonck... Jen is altijd een bezig baasje geweest.

Hij is nu dan wel gestopt als Sinterklaas en moet het wat rustiger aan doen vanwege de gezondheid, helemaal stilzitten zal en kan ie niet snel. 'Ik mis het Sinterklaas zijn nu zeker, maar ik zit nog in het sinterklaascomité. Daar doe ik dan allerlei hand-en-spandiensten. Dus ik werk zeker nog steeds op de achtergrond mee'.

Vacatures