Logo grenskoerier.nl
Jan van Raaij, jubilaris Poort van Brabant
Jan van Raaij, jubilaris Poort van Brabant (Foto: uit privé collectie)

In de startblokken voor 'First choices'

Jubilarissenconcert muziekvereniging De Poort van Brabant


De Poort van Brabant is trots op het rijke ‘bezit’ van zes jubilarissen. Ze bieden hen een mooi cadeau aan in de vorm van het First Choices concert a.s. zaterdag in de Smeltkroes. André Cardinaal en Theu Valkenburg kijken dan terug op 50 jaar lidmaatschap van de Poort én de KNMO. Jan van Raaij is inmiddels 25 jaar lid van beiden.

Jan van Raaij: plezier voorop
De trompet was geen logische eerste keus van Jan, want zijn vader speelde viool! Aangezien er in Maarheeze geen vioolles werd gegeven, kwam Jan terecht bij de fanfare en begon daar op de bugel. Toen hij de kans kreeg om te gaan spelen in een bigband in Eindhoven, in de tijd dat de fanfare vrij traditionele muziek speelde, deed hij dat. Toen hij hoorde dat er in het repertoire bij de Poort ook veel ruimte werd gegeven aan lichtere muziek kwam hij terug! Weer helemaal ‘thuis’ pakte hij bij het laatste Musique Spectaculaire een grote rol op zich in de organisatie. Hij stond daar ook op het podium in een humoristisch trompetduet - samen met André - met Mexicaans tintje. Een fantastisch én verassend optreden! Uitdagingen zijn er nog steeds, want inmiddels speelt Jan nu behalve bugel en trompet ook schuiftrombone.

Theu Valkenburg geniet van de warme sfeer
De variatie in activiteiten is wat voor Theu het lidmaatschap van de Poort zo leuk maakt! Een jaar is zo om, gevuld met repetities, optredens, serenades, van lol met carnaval tot serieuze momenten bij uitvaarten. Wat hebben de leden van de Poort in al die jaren veel samen beleefd. Theu werd lid, nou gewoon, omdat zijn zus Tonnie en een neefje ook al lid waren! Dat je dan 50 jaar later kunt terugkijken met zoveel plezier is toch prachtig! Hij vindt dat er best een en ander veranderd is. De vereniging is veel professioneler en meer gestructureerd gaan werken. De club is opener geworden, zaken zijn beter bespreekbaar en mogen gezegd worden. De leiding is in de loop der jaren ook wat 'losser' geworden, iets wat in Theu's ogen de mensen steeds meer bij elkaar brengt. De warme sfeer en de contacten, het spreekt hem aan. Hoewel hij, zegt hij zelf, niet degene is die na de repetitie lang aan de bar blijft hangen. De combinatie van jong en oud in het orkest vindt hij prachtig. En vooral de verdraagzaamheid, geen onderlinge klets-klets, dát is de kracht van deze groep. Theu kijkt erg uit naar het concert waarin ook zijn keuzestuk gespeeld gaat worden. Extra bijzonder is het feit dat alle drie zijn kinderen - Ellen, Sanne en Mathijs - acte-de-présence geven. Met welke stukken precies, dat gaat hij zaterdag meemaken. Deze 50 jaar zijn geen reden om aan afscheid nemen te denken. Theu ziet zichzelf de komende jaren zeker nog aan zet om in de organisatie bij evenementen dingen op zich te nemen. Met alle plannen die de Poort heeft zullen ze daarvoor heel blij met hem gaan zijn!

Vacatures

Poetszorg

Deurne