Logo grenskoerier.nl
De jubilarissen Frans, Marja en Jan
De jubilarissen Frans, Marja en Jan (Foto: )

De persoonlijke keuzes van vertrouwde gezichten Poort van Brabant

We stelden drie van de zes jubilarissen van de Poort van Brabant de vraag “hoe voelt het om als jubilaris in the spotlight te staan?” Zaterdag 9 november worden zij tijdens ‘First Choices’ getrakteerd op een concert met daarin één nummer wat zij zelf mochten kiezen. Jan Valkenburg is al 50 jaar lid van de Poort, Frans Tielen 47 jaar en Marja Smies ruim 30 jaar. Daarnaast zijn ze alle drie 50 jaar lid van de KNMO, de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Maar… dat zegt hen niet zoveel. Het lidmaatschap van muziekvereniging de Poort van Brabant, dát is waar het hen om gaat.


Met de paplepel
Al op jonge leeftijd begonnen ze alle drie, sterk gestimuleerd door hun ouders, met het bespelen van een instrument. Frans startte in Zevenbergen op de klarinet, die later bij de fanfare werd ingeruild voor een sopraansax. Marja, wiens vader professioneel dirigent was, koos in het Frysk Orkest voor de pauken. Jan startte met muziekles in Maarheeze van meneer Van Lieshout; in het gebouw waar nu het Muziekhuis gevestigd is. Binnen een jaar had ie een pet op en z’n pekske aan en speelde op bugel al mee met serenades. Zo snel ging dat toen!

Jan de Ideeënman bouwt mee
Eén van die aanjagers móet wel Jan Valkenburg zijn. Hij werd hij door een oud-voorzitter 'Jan de Ideeënman' genoemd. Na zijn eerste serenade 'in 't pekske met een pet' heeft Jan niet vaak verstek laten gaan (niet bij de repetities en niet ná de repetities) en is daarmee één van de bekendere gezichten van de Poort. Hij vertelt dat hij begon als een wat timide bugelspeler bij de Poort. Tót op het moment dat hij dacht dat dingen ook wel eens anders zouden kunnen en dat ook aangaf. Hij zag heel goed dat het samen dingen bedenken, organiseren en beleven de leden dichter bij elkaar zou brengen. Bij de organisatie van een koffieconcert in 2002 werden de koppen bij elkaar gestoken: hier móest meer uit te halen zijn. En zo ontstond het eerste Musique Spectaculaire. Met een begroting van 4000 euro en een podium bestaande uit 800 pallets! Deze begroting werd fors overschreden, de pallets hebben het goed gehouden en het succes… was groots! Hier werd een nieuwe weg ingeslagen, het was de start van wat inmiddels een reeks aan hoogtepunten genoemd mag worden. Het bewijs dat je samen méér kunt bereiken. Ook Jan noemt het Symphonique concert in de kerk als een absoluut hoogtepunt. Daar heeft hij 'met tranen in de ogen gespeeld'. Jan noemt zichzelf geen muzikale topper, al bespeelt hij wel verschillende instrumenten, zoals naast bugel ook de bas én de trombone. Een streven voor hem is om wat er georganiseerd wordt steeds weer een beetje anders te doen. Om het leuk te houden voor jong en oud in de vereniging én voor de mensen in het dorp! Want een muziekvereniging kan echt iets bijdragen aan de leefbaarheid in het dorp. Het twee jaarlijkse Dickensfestijn, is een voorbeeld van zo'n echt dorpsspektakel. Enthousiast als hij is…wordt nu gebouwd aan een zelfgemaakte houten fiets om volgend jaar op rond te rijden!

Volgende week vertellen de andere drie jubilarissen, André Cardinaal, Jan van Raaij en Theu Valkenburg over hun ervaringen bij de Poort en blikken voorzichtig vooruit naar de toekomst van de vereniging en natuurlijk naar het concert van 9 november. Daar kunt u genieten van de First Choices van alle jubilarissen. Aanvang van het concert is om 20.30 uur en kaartjes zijn nog te koop aan de bar van de Smeltkroes voor
€ 9,50 per stuk.

Vacatures

Poetszorg

Deurne