Logo grenskoerier.nl
Wethouder Kuppens aan het werk
Wethouder Kuppens aan het werk

De aanleg van glasvezel in buitengebied Cranendonck gaat starten

Het buitengebied van Cranendonck krijgt glasvezel. In opdracht van Glasvezel buitenaf gaat aannemer Van Gelder Telecom het glasvezelnetwerk aanleggen. De komende weken gaan zij de planning verder uitwerken, materialen inkopen en de locatie voor het verdeelpunt te bepalen. In november start de uitvoering met de woningschouw om te bepalen waar glasvezel in de woning komt. Vanaf eind januari 2020 beginnen de graafwerkzaamheden.


Bodemonderzoek

Ter voorbereiding op de aanleg moest de kwaliteit van de bodem eerst worden onderzocht. Dit is een wettelijke verplichting omdat 80 km, van het aan te leggen tracé van 100 km, mogelijk verontreinigd was door zinkassen. Het bodemonderzoek is in de zomer afgerond. Tijdens de aanleg zullen op delen van het traject aangepaste maatregelen getroffen worden vanwege de aanwezigheid van verontreinigde grond. De te nemen maatregelen zijn afgestemd met gemeente Cranendonck en provincie Noord-Brabant. Wanneer er aangepaste maatregelen nodig zijn op privé terreinen worden deze afgestemd met de grondeigenaren.

We doen het voor de bewoners
Karl Heinz van der Made, directie Glasvezel buitenaf: "We weten nu welke maatregelen er nodig zijn om een glasvezelnetwerk in Cranendonck op een goede en veilige manier aan te kunnen leggen. We realiseren ons dat de bewoners in het buitengebied geduld moesten hebben, maar er komt glasvezel. Dat is waar we het voor doen. Daarbij staat de veiligheid van medewerkers en inwoners voorop."

Blij met het eindresultaat
Door de actieve en enthousiaste inzet van de lokale ambassadeurs en verkopers is het minimale deelnamepercentage ruimschoots gehaald. Maar liefst 69% van de bewoners heeft zich in 2018 aangemeld. Piet Rooijakkers, vertegenwoordiger van de ambassadeurs in het buitengebied: "We moesten er even op wachten maar we zijn blij dat de aanleg nu echt van start gaat, zodat het buitengebied van Cranendonck straks ook kan profiteren van de voordelen van glasvezel."

Toekomstbestendig buitengebied

De gemeente deelt deze mening en doet er samen met Glasvezel buitenaf alles aan om het buitengebied van glasvezel te kunnen voorzien. Wethouder Frans Kuppens: "Voor alle inwoners en (agrarische) bedrijven in het buitengebied ben ik vanuit de gemeente blij dat er eindelijk een start gemaakt kan worden. Glasvezel geeft straks een snelle verbinding en is daarom belangrijk voor een toekomstbestendig en leefbaar buitengebied. Zo komen we weer een stapje dichterbij het einddoel: 100 % snel internet voor Cranendonck".

Informatie
Bewoners in het buitengebied van Cranendonck die een abonnement hebben afgesloten, ontvangen binnenkort een brief van Glasvezel buitenaf over de start van de aanleg en de woningschouw.

Vacatures

Poetszorg

Deurne