Minolta DSC
Minolta DSC (Foto: )

Het ambacht vlechten; misschien iets voor u?

Bij Eynderhoof zijn ruim 200 vrijwilligers die als hobby een ambacht beoefenen. Klompenmakers, drukkers, zagers, bakkers, wevers, spinners, schilders, vlechters en vele andere ambachtslieden besteden, vaak al jarenlang en met veel plezier, hier hun vrije tijd aan. Voor elk ambacht is veel kennis en vaardigheid vereist; jarenlang oefenen, kijken, luisteren naar anderen en …. weer opnieuw proberen. Doorzettingsvermogen is hierbij een vereiste.


Elke ambachtsman of- vrouw heeft een hobby voor het leven. Een bezigheid waarbij je maar met één ding bezig bent, het maken van een product met je handen met als grondstof een product uit de natuur. Behalve dat het een duurzame wijze van produceren is, geeft het ook veel voldoening. Het is een aangename manier om tot rust te komen. Het beoefenen van een ambacht past bij deze tijd. Vele handelingen kunnen misschien gedachteloos uitgevoerd worden maar toch is opperste concentratie een vereiste en na vele uren arbeid ben je trots op het unieke product dat je gemaakt hebt. Het schenkt je voldoening. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk. Bij Eynderhoof doe je dit samen met anderen.

De vlechter

De 25 vlechters van Eynderhoof kweken zelf het materiaal voor de te vlechten producten, o.a. allerlei soorten manden. Met deze grondstof, de takken van de wilg, de wissen ga je aan de slag en als leerling vlechter begin je met een eenvoudige mand. Hierbij is begeleiding belangrijk, zeker de eerste periode.
Bij de vlechters van Eynderhoof kunt u workshops en cursussen volgen. Als u daarna nog steeds geïnteresseerd bent dan kunt u vrijwilliger worden bij Eynderhoof.
Dit geldt ook voor stoelenmatten met dat verschil dat het materiaal (biezen en rotan) daarvoor ingekocht wordt. Ook hiervoor kunt u een cursus volgen en nadien eventueel vrijwilliger bij Eynderhoof worden.
Vlechten is een zeer oud ambacht, het werd reeds in de oudheid uitgeoefend. De techniek van het vlechten is in wezen niet veranderd, alhoewel we wel modernere gereedschappen gebruiken.
Mocht u interesse hebben, kom een keertje langs op Eynderhoof en de vlechters willen u graag van alles vertellen over dit oeroude ambacht. Of mail naar: vrijwilliger@eynderhoof.nl
Hebt u eventueel interesse in een ander ambacht; wij geven u graag informatie?

Meer berichten
 

Vacatures

Bezorgers

Maarheeze & Budel

Magazijn medewerker

Budel