Foto: Bart Cuijpers

Johan Gerlag over de uitwassen van onze maatschappij

Een cabaretvoorstelling die een tour door de jubelende regio verdient


Jammer dat zijn voorstelling maar twee keer te zien was bij Lexke. Johan Gerlag verdient met zijn cabaretvoorstelling een tour door de jubelende regio! Het begon allemaal een beetje traag maar toen hij na een minuut of tien op stoom was denderde de trein op volle toeren. Vooral na de pauze was het Gerlag op z'n best!

(door Riny van Gerven)

De nieuwe gouden eeuw begon in 1968 (toevallig zijn geboortejaar!), luidde zijn credo, nadat hij even de oorsprong van Budels superdeluxe culturele centrum (de Aloïsiusschool) had gememoreerd. Met die gouden eeuw barstte zijn voorstelling los. Onderwerp was onze huidige maatschappij en alle uitwassen die we steeds normaler beginnen te vinden. Van genderneutraal speelgoed tot eco toiletpapier (dat werd gemaakt van een ouwe Grenskoerier) en van 'de stijve kneuk' oefenen op fitness tot Tena Lady met honderd procent draaigarantie en de 685 zenders waaruit we op tv kunnen kiezen.

Uiteraard werd het publiek ook getrakteerd op van die lekkere 'schuine' verhalen zoals het mascottepapiertje waarmee je je kont af kunt poetsen. En met zijn yoni-ei voor in de vagina had hij de zaal helemaal plat. Maar filosofisch was hij op z'n tijd ook. Door bijvoorbeeld 'zijn vriend' Youp van 't Hek te citeren: 'Op zolder wil ik steeds naar kelders, in kelders wil ik hogerop.'

Maar niet te lang serieus. Johan staat er om zijn publiek aan het lachen te maken en zo af en toe mogen ze daar zelf aan meewerken. Zoals Herm Govers en een door hem gekozen dame bij het linedancen. En de hele zaal toen Johan 'Meneer den Uil' inzette en even later 'Malle Babbe' ten gehore bracht.

Verder liet hij het muzikale deel over aan zijn twee zeer talentvolle kinderen Aron (gitaar en zang) en Milou (zang). Dan trok Johan zich even bescheiden terug en kon je in de zaal een speld horen vallen.

Meer berichten
 

FOTOSERIES