Oproer aan de kerk tijdens de klokkenroof op 10 september 1943
Oproer aan de kerk tijdens de klokkenroof op 10 september 1943 (Foto: onbekend)

De bevrijding van Hamont en Achel in september 1944

In het recente nummer van Grevenbroeker Echo's wordt uitgebreid deze bevrijdingsdagen in woord en beeld beschreven. Medewerker Sven Vanneuville actualiseerde voor deze gelegenheid de militaire versie van de Bevrijding van Hamont in een breder kader.


In het nummer worden ook nog andere aspecten behandeld die nog vele inwoners zich zullen herinneren. Het meest opvallende maar ook moeilijk te benaderen onderwerp is dat van de colloboratie en in het bijzonder van de Hamontse burgemeester Gerard Aerts.

Voorzitter Luk Van de Sijpe van ''De Goede Stede Hamont" tekent voor een drietal onderwerpen:

1. De snelle veroordeling (16 maart 1945-20 juni 1945) van de oorlogsburgemeester Gerard Aerts en schepen Willem Kauffmann. De oorlogsburgemeester van Achel Johannes Stassen, afkomstig van Stokkem kon in zijn gemeente een meer neutrale houding aannemen. Hij werd pas begin 1946 voor de krijgsraad gedaagd en werd aanvankelijk veroordeeld tot 18 maanden hechtenis. De zware veroordeling van Gerard Aerts en zijn dramatische dood in de gevangenis werd achteraf door velen betreurd. Allerhande foto's en documenten stofferen dit uitgebreide maar ook de andere onderwerpen.

2. Frans Wijnen - stille verzetsstrijder - krijgt voor zijn hulp tijdens de oorlog aan geallieerde piloten een eerbetoon in een artikel.

3. Buitensporige repressie in Hamont. Op 5 september 1944 - dolle dinsdag - traden leden van de Witte Brigade eigenmachtig en hard op tegen colloborateurs of die daarvoor doorgingen en 15 dagen later kende de volkswoede een nieuw hoogtepunt. F. Coenjaerts schrijft zijn oorlogsherinneringen 1940-1945. Het station van Achel beschikte over ''quarantaine"D stallingen die door de Duitsers omgebouwd werden tot "Zweinenfokkerei''.

Dit uitgebreid nummer kan verkregen worden aan 7,50 euro/exemplaar indien opgehaald op het Documentatiecentrum Wal 18 Hamont. Bij verzending komen er 5 euro kosten bij.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

BRAVO! werd superschool Elsevier 1 18/2
Herenboeren binnenkort van start 19/2
Glasvezel door vervuilde grond 18/2
 

Vacatures

Bezorgers

Maarheeze & Budel

Magazijn medewerker

Budel