Logo grenskoerier.nl

Open azc dag in Budel

Op zaterdag 28 september 2019 van 13.00 – 16.00 uur is de Open azc dag. Op de opvanglocatie in Budel worden veel activiteiten georganiseerd. Naast dat het COA en de IND in 2019 25 jaar bestaan en Vluchtelingenwerk 40 jaar bestaat, viert het asielzoekerscentrum in Budel haar vijfjarig bestaan.


Fietsroute

Tussen de COA-opvanglocatie in Budel, het gemeentehuis in Budel en de COA-opvanglocatie in Weert is een mooie fietsroute uitgezet (15 kilometer). Wethouder Marcel Lemmens en COA-locatiemanager Loek ter Hark fietsen de route samen per tandem. Zij willen hiermee de verbondenheid tussen de gemeente en de opvanglocatie benadrukken. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om met hen mee te fietsen en hen te bevragen. De route zelf fietsen kan natuurlijk ook. Een routebeschrijving is op de Open azc dag verkrijgbaar bij het azc in Budel, het gemeentehuis en het azc in Weert, en via openazc.nl/budel.

Expositie

Ter ere van het vijfjarig bestaan van het asielzoekerscentrum in Budel is in het gemeentehuis in Budel (Capucijnerplein 1) een expositie ingericht. Twee kunstenaars, schilder Nader Rikhtehgarchi en fotograaf Ehsan Tavoosi die wonen in het azc, stellen hun kunstwerken ten toon. Ook is er in de raadzaal een expositie van de kunstwerken van de kinderen die ze de afgelopen vijf jaar onder begeleiding van St. De Vrolijkheid gemaakt hebben.

De tentoonstelling heeft een feestelijk tintje met internationale hapjes waarbij bewoners en medewerkers van het asielzoekerscentrum aanwezig zijn om te vertellen over de opvanglocatie. De expositie zal in het gemeentehuis te zien zijn van zaterdag 28 september (van 13.00-16.00 uur t/m vrijdag 11 oktober.

Street-art

Voor het eerst zal het graffitikunstwerk van Brix (Jasper van Seggelen uit Budel), Sapo (Geert Loijen uit Weert) en azc-bewoner Alvaro Eheinèr Ebanks Pardo te zien zijn. Zij zullen het kunstwerk de dag vantevoren maken. De afmeting is ongeveer 2 x 10 meter. Het kunstwerk zal de hoofdweg op het azc naast de ingang opvrolijken.

Overige activiteiten

Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er rondleidingen, workshops en lekkere hapjes te eten uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Ook is er muziek en zijn er activiteiten voor kinderen. Daarnaast vertellen de organisaties die betrokken zijn bij de opvang van asielzoekers over hun werkzaamheden op de opvanglocatie. Op de open dag staat de ontmoeting centraal. Vluchtelingen bieden u graag een kopje koffie of thee aan, wellicht een mooie aanleiding voor een gesprekje.

Programma Open azc dag Budel

13.00 Veld bij gebouw B

• Terrein azc Budel toegankelijk voor iedereen

• Piano-optreden door bewoners

13.30 Gebouw G

• Opening open azc dag door wethouder Marcel Lemmens en locatiemanager Loek ter Hark

• Aansluitend start fietstocht

13.30 – 16.00

• Start rondleidingen (elk half uur)

• Informatiemarkt

• Internationale hapjes

• Schminken door St. De Vrolijkheid

• Springkussen

Op www.openazc.nl is meer informatie te vinden over de Open azc dag.