Logo grenskoerier.nl
Foto:

Buurtbus 'lijn 258' 40 jaar!

Op 14 september 1979 reed buurtbusvereniging Someren-Maarheeze-Heeze, oftewel nu 'lijn 258', haar eerste ronde. 40 jaren en vele ritten later, worden tal van passagiers nog steeds door de bus naar diverse bestemmingen in de buurt gebracht. Bestemmingen die met het andere openbaar vervoer niet zo gemakkelijk te bereiken zijn.


Door Lieke Janssen

Dat er nog steeds volop gebruik wordt gemaakt van de diensten die de buurtbus aanbiedt, dat blijkt wel uit de cijfers. AnneMarie van Kuijk, die jarenlang zelf achter het stuur van de bus kroop en deel uitmaakt van het bestuur, legt uit: 'Het jaar dat we de meeste passagiers vervoerd hebben, hadden we er bijna 33.000. Vorig jaar zaten we weer op 29.000. Het gemiddelde ligt dus rond de 30.000 personen per jaar. We rijden met drie bussen, dus dat is 10.000 per bus, per jaar. Dat zijn er heel wat'.

De buurtbus valt onder Hermes, maar wordt volledig door 50 toegewijde vrijwilligers draaiende gehouden. Iedereen van 21 tot 77 jaar kan rijden als chauffeur. 'Je moet de instelling hebben om te willen rijden, het contact met mensen leuk vinden, maar ook de verantwoording willen nemen', aldus AnneMarie.

'Het is goed dat er zoveel van deze vrijwilligers zijn, anders was er bijvoorbeeld geen buslijn tussen Someren en Weert'.

'Dan zat Zuid-Oost Brabant toch wel met een probleem, omdat er dan op veel plaatsen geen openbaar vervoer meer zou zijn'.

Het contact met de reizigers en het rijden op de bus is al heel fijn, maar ook de sfeer binnen de groep chauffeurs is heel gemoedelijk, vertelt AnneMarie. 'Met het sponsorgeld dat we krijgen uit de reclame op de bussen, organiseren we bindende activiteiten. Ook van Hermes ontvangen we een mooi bedrag waarvan we leuke dingen doen. Een dagje uit, een kerstdiner… Altijd heel gezellig. Het is een hechte groep met vele trouwe chauffeurs die al meer dan 10, 15 jaar rijden.

Met zo'n hechte groep van toegewijde chauffeurs en de grote aantallen passagiers die vandaag de dag nog altijd met lijn 258 meereizen, ziet de toekomst er goed uit. 'We gaan gewoon zo door', concludeert AnneMarie.