Logo grenskoerier.nl

Beleef Budel met ridder Kuno!

Na maanden werk en de nodige voorbereidingen is het zaterdag 21 september eindelijk zover: de lancering van de belevingsroute 'Beleef Budel met ridder Kuno'.


Door Lieke Janssen

Een beleving, dat gaat deze route zeker worden. Je wandelt namelijk niet zomaar met een papieren plattegrond langs de historie van Budel… Nee dit doe je op een actieve manier, in een modern jasje. Angeline Maas, die samen met Jorrit de Kort dit project uitwerkte, legt uit: 'Mensen kunnen ofwel door middel van een app op Belevingsroute.nl ofwel door het scannen van de QR-codes op één van de achttien stoeptegels, filmpjes zien over de historie van Budel. Ze worden aan de hand van ridder Kuno door het centrum van Budel geleid'. Iedere stop in de route heeft een filmpje. Korte filmpjes, afgewisseld met wat langere filmpjes én opdrachten. Er zit van alles wat in. Wanneer de route volbracht is, kan men een kluutje ophalen bij de VVV.

Het kunstenaarsduo heeft, met de hulp van stagiaire Daan Rutten, alles zelf getekend. 'Het was heel veel werk om te maken, maar het zijn dan ook allemaal super leuke filmpjes geworden', aldus Angeline. De inspiratie voor het ridderpersonage Kuno haalden ze uit een oud volksverhaal van een Budelse boer. Het ridderpersonage in het verhaal, dat zich afspeelde op de Baronie, bleek ook daadwerkelijk hier geleefd te hebben. 'Wij vonden dat wel mooi zo'n lokaal ridderpersonage. Toen dachten wij, we gaan dat ridderpersonage tot leven wekken op een hedendaagse manier'.

De route, die ongeveer drie kilometer lang is, is leuk voor jong en oud. 'Als je hier woont is het leuk en het is leuk voor toeristen. Het is eigenlijk iets om mensen hiernaar toe te trekken en om te laten zien wat hier allemaal gebeurd is', vertelt Angeline. Er zijn bijvoorbeeld filmpjes over de Duitse wijk, over Os Moen, over het Kluutje, alles wordt uitgelegd en krijgt zo betekenis'.

Via de app BeleefRoutes kunnen mensen die op zoek zijn naar een leuke dagactiviteit zien wat waar te doen is. 'Wij zijn tot nu toe de enige in het Zuiden die dit nu al hebben. Het centrummanagement heeft zich aangesloten bij de app en zo hopen we dat ook mensen van 'boven de rivieren' hier op afkomen'.

Zaterdag 21 september om 14.00 wordt bij het Schepenhuis de belevingsroute officieel geopend door de burgemeester. Ook worden dan de winnaars van de tekenwedstrijd bekendgemaakt. Iedereen is van harte welkom. Voor diegenen die er deze dag niet bij kunnen zijn, niet getreurd, de route is permanent en kan gratis dag en nacht gelopen worden!