Logo grenskoerier.nl

Geslaagde Open Monumentendag Cranendonck

Een zonnige en boeiende dag, waarop men weer heel wat wijzer is geworden over de historie van onze gemeente.


Cranendonck - Elk jaar staat het tweede weekend van september in het teken van de landelijke Open Monumentendag. Diversen monumenten die ons land rijk is, gooien hun deuren open voor geïnteresseerden. Zo ook in Cranendonck.

Door Lieke Janssen

Verschillende monumenten werden dit weekend opengesteld voor publiek. Zo vertelden enthousiaste vrijwilligers in de Sint-Johannes Onthoofding kerk alles over de bouw en verbouw van de kerk en de oprichting van de Parochie. Ook een klim naar de oude luidklokken en gewelven was dit weekend mogelijk!

Bij Het Kerkje in Budel kon er op zaterdag én zondag binnengewandeld worden. Hier kwam de bezoeker dan weer, door middel van twee foto-exposities, meer te weten over de zoektocht naar het historische kerkhofje en de geschiedenis en ontwikkeling van Het Kerkje zelf.

In Dorplein werd een heuse route opgezet langs verschillende monumenten in het dorp, die langs onder andere de Cantine, het Prisonneke en de Witte Villa ging. Helaas geen kijkje in de panden zelf, omdat vele nog gewoon bewoond zijn. Wel stond bij iedere stop een gids (cicerone), die op zijn/haar beurt weer een interessant verhaal en tal van weetjes in petto had.