Logo grenskoerier.nl
Tis Feest! De nieuwe cabaretvoorstelling van Johan Gerlag, foto: Lieke Janssen
Tis Feest! De nieuwe cabaretvoorstelling van Johan Gerlag, foto: Lieke Janssen (Foto: )

Tis Feest! Johan Gerlag in De Borgh

Het is feest! Dubbel feest wel te verstaan. Want niet alleen komt Budelnaar Johan Gerlag met een nieuwe cabaretvoorstelling op de proppen, hij zal ook de eerste zijn die voor het Lexke Theatercafé het podium van de nieuwe cultuurzaal beklimt.


Door Lieke Janssen

Na twee maal eerder op de planken van het Lexke Theatercafé te hebben gestaan, komt Johan met nieuw werk. 'Ik wilde weer een voorstelling maken. Dit keer geen oudejaarsconference, maar een algemene cabaretvoorstelling', doet Johan uit de doeken. 'Ik ben weer in contact gekomen met het Lexke Theatercafé, zij nodigden me uit, en hier zitten we dan. Ik vind het ook heel leuk dat ik de eerste artiest mag zijn in de nieuwe zaal. Dat is een uitdaging'.

Nieuw werk, in een nieuwe zaal, maar nog wel altijd binnen het vertrouwde Lexke Theatercafé concept. Nog steeds staan er tafels en stoelen opgesteld en wordt er tijdens de voorstelling geserveerd. Ook wordt het wederom een avondvullend programma met een ongedwongen sfeertje. 'Ik maak een programma dat ik leuk vind, waarvan ik denk dat de mensen het leuk vinden. En tot op heden heb ik nog altijd gelijk gehad', lacht Johan. 'De rode draad van het feest wordt Tis Feest! Met een hoofdletter T, een hoofdletter F en een uitroepteken. We proberen er met z'n allen een feestavond van te maken, met een lach en een traan. Je probeert de zaal te pakken'.

Veel meer dan een aantal losse kreten en ideeën staat er nu nog niet op papier. 'In mijn hoofd ben ik klaar, maar dat is ook een beetje mijn manier van werken. Ik heb op een gegeven moment zoveel in m'n hoofd, pas als dat ontploft, begin ik met schrijven. Ik hoef ook niks uit mijn hoofd te leren, want het komt uit m'n hoofd. Het spannende is wel, we hebben geen try-outs. Het is meteen erin'. Die spanning is een paar uur voor de voorstelling dan ook zeker aanwezig. 'Tuurlijk ben je heel gespannen van te voren, maar als ik op dat podium sta, dan valt dat eigenlijk wel vrij snel weg'.

Een uurtje of twee denkt Johan wel op het podium te staan. Met veel Budelse elementen, liedjes (met muzikale begeleiding van Aaron Gerlag) én alles in het dialect. Want ook dat dialect hoort eigenlijk wel bij het Lexke Theater. 'Het mooie van het Lexke Theater concept is de ongedwongen sfeer, en dat vind ik prachtig', vertelt Johan. 'Juist door die ongedwongen sfeer kun je er een feestje van maken'. En een feestje gaat het zeker worden als het aan Johan ligt. 'Het zou mooi zijn als je 150 mensen al zover krijgt om een feesthoedje op te zetten. Dan is mijn avond eigenlijk al geslaagd.

Kaarten voor Tis Feest! op 5 en 6 oktober zijn verkrijgbaar vanaf 16 september in De Borgh en online.

Vacatures