Logo grenskoerier.nl
Foto: BART LIJTEN

Sint-Jansgilde pakt 375-jarig jubileum groots aan!

Alweer 375 jaar Sint-Jansgilde Soerendonk. Een imposante mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij mag gaan. En onopgemerkt gaat het zeker niet voorbij, vertellen leden Toni Ras en Ton Fransen. Het gilde zet grof geschut in; het wordt een feestweekend bomvol uiteenlopende activiteiten. 'Het moet een feest worden voor iedereen'.


Door Lieke Janssen

Daar waar de meesten het gilde zullen kennen van de gildefeesten en de traditionele marsen tijdens bijvoorbeeld Koningsdag, dodenherdenking en de aankomst van Sinterklaas, wordt dit feest net iets anders. 'Dit is niet per se een traditioneel gildefeest, maar eigenlijk meer een jubileumfeest. Daar laten we natuurlijk wel van alles in terugkomen wat gilde-gerelateerd is, maar dan op een andere manier', vertelt Toni. 'Hopelijk krijgen mensen zo een andere blik naar het gilde toe en denken ze niet alleen maar wat een oubollig gebeuren'. 'Het moet allemaal wat laagdrempeliger worden', voegt Ton daaraan toe.

Een gevarieerd programma met voor ieder wat wils... Dat is het resultaat van het vele werk dat de ongeveer 70 leden die het gilde nu telt, het afgelopen (ander)half jaar hebben verzet. Van logo en pr tot live muziek, tentoonstelling, optocht en kinderentertainment, alles wordt ingezet om er een spectaculair weekend van te maken. 'Als de schut iets organiseert, is het ook goed georganiseerd', aldus Toni.

Het programma liegt er dan ook niet om. Op 31 augustus en 1 september valt er bij de Schuilhut aan de Groenstraat van alles te beleven. Met muzikaal spektakel van DJ Siem, coverband One Shot en DJ's The Underdogs op de zaterdagavond (gratis toegankelijk), maakt het weekend al een vliegende start.

De zondag begint met een heilige mis in de kerk van Soerendonk waarna de activiteiten weer verdergaan op het feestterrein aan de Groenstraat. Zo start om 12.00 uur de optocht door Soerendonk waarin verschillende gildes, schutterijen, muziekverenigingen en zelfs het Kaasdragers gilde uit Alkmaar meelopen.

Na de optocht zijn er rondom de feesttent diverse demonstraties en activiteiten zoals ringsteken 2.0, kinderentertainment, een tentoonstelling en het geweerschieten om de titel Koning 375. De hele dag/avond is er live muziek van DJ Siem, DJ Hardy en de feestband de Rosentaler.

'We gaan er vanuit dat het een grandioos weekend wordt', concludeert Ton. 'Kortom, dit wil je niet missen!

Nieuwsgierig naar het Sint-Jansgilde? Kom dan zeker een kijkje nemen tijdens het jubileumweekend, ervaar het zelf en vier mee! Beide dagen zijn vrij toegankelijk. Meer informatie over de programmering vind je op de Sint-Jansgilde website en Facebookpagina.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Martin en Saskia over hun quarantaine 39 1/4
Zal er nog een recessie achteraan komen? 1 1/4
Twee jonge inbrekers opgepakt 2/4
 

Vacatures

Kraanmachinist

Weert

Monteur

Nederweert

Magazijn medewerker

Nederweert