Logo grenskoerier.nl
Dit jaar een halvering van het aantal getelde vlinders.
Dit jaar een halvering van het aantal getelde vlinders.

Weinig vlinders geteld

Niet alleen in Nederland, maar ook in Weert zijn er dit jaar weinig vlinders geteld. Uit cijfers van de Vlinderstichting blijkt dat 2019 een slecht vlinderjaar is. Van 6 tot en met 28 juli was de landelijke vlindertelling. In totaal zijn er tien duizend vlindertellingen gedaan.


IVN Weert deed voor de derde keer op rij mee met de nationale tuinvlindertelling. Op zondag 7 juli waren vijfentwintig personen naarstig op zoek naar vlinders in de tuin van het Natuur- en Milieucentrum (NMC) in Weert. Helaas waren de omstandigheden om vlinders te tellen niet optimaal. Het was koel, rond de 20 graden Celsius, en half bewolkt. Vlinders houden van warmte. Ondanks dat er minder vlinders dan vorig jaar zijn gespot, zijn er wel meer soorten geteld. In vijftien minuten stond de teller op negenentwintig vlinders en twaalf soorten. In Weert kwam het Kleine Koolwitje het meeste voor, gevolgd door het Geaderd Witje. De Atalanta werd landelijk het meeste gespot: 19.747 keer. De distelvlinder eindigde landelijk op nummer twee met 18.481 tellingen.

Volgens de Vlinderstichting zijn door het droge weer vorig jaar veel rupsen doodgegaan, omdat de planten waar ze van afhankelijk zijn, waren verdroogd. Minder rupsen betekent minder vlinders het jaar erop. “Gemiddeld lag het aantal getelde vlinders veel lager dan andere jaren. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld 15 vlinders per telling in de tuin. Dit jaar zijn dat er slechts 7,5, een halvering,” aldus de Vlinderstichting.

Meer berichten
 

Vacatures

Kraanmachinist

Weert

Monteur

Nederweert

Magazijn medewerker

Nederweert