De Borgh omgetoverd tot prachtig gemeenschapshuis

Een hip en nieuw gemeenschapshuis voor jong en oud: dezelfde functie, andere uitstraling!


Vanaf begin juni konden inwoners al binnen bij de nieuwe Borgh, maar medio december dit jaar zal het pand in zijn volledige staat worden geopend. Het gebouw was destijds zeer toe aan vernieuwing, en na jaren vol plannen staat er nu echt een nieuwe Borgh in hartje Budel.

Door Hester Heijmans

De ideeën om de Borgh te verbouwen liepen al lange tijd. 'In 2005 hebben reeds de eerste gesprekken over verbouwingsplannen plaatsgevonden', aldus Els Aerts. Aerts is sinds 1 juni 2019 manager en teamleider bij De Borgh. Aan het begin van dit jaar is men gestart met het aanbouwen. Het breken is nu klaar en ook de complete binnenkant is gestript. Het is nu nog een kwestie van bouwen en ruimtes op de juiste plek plaatsen.

Nieuwe en opgeknapte zalen

De nieuwe Borgh is voorzien van prachtige en ruime zalen. Zo is er een theaterzaal met tribune die plaats heeft voor 292 mensen. De zaal an sich biedt ruimte voor maar liefst 500 mensen zittend. Deze zaal zal worden gebruikt voor onder andere de harmonie, maar ook de Budelse comedie zal hier hun optredens gaan doen. Daarnaast kan de zaal worden onderverdeeld in drie aparte ruimtes. Zo kan er op een zelfde tijdstip gebruikworden gemaakt door meerdere verenigingen.

Ook een nieuwe verandering is de verplaatsing van de Budelse Bibliotheek. Deze zal zich vestigen in de oude theaterzaal. Daarnaast zal ook 't Buuls zitje weer een eigen huiskamer krijgen. Er zijn twee backstage ruimtes, drie vergaderzalen en verscheidene artiestenruimtes. De sport en spel zaal is ook opgefrist en kreeg een likje verf waar nodig.

De foyer is een grote ruimte geworden met loungebanken en verscheidene tafels waar rustig een kopje koffie kan worden gedronken. 'We willen ook gaan werken met een kleine menukaart. Daarbij kan je denken aan een broodje bijvoorbeeld', vertelt Aerts.

'Veel verenigingen moesten op zoek naar een andere ruimte aangezien ze door de verbouwing geen ruimte hadden. Sommigen zaten in units, waar andere in de Kleine Wereld oefenden. We hebben ze laten meedenken over de nieuwe ruimtes en hopen hun nu weer een thuisbasis te bieden die hopelijk nog beter is dan vroeger', aldus Aerts.

Qua technologie gaat er ook het een ander op vooruit. 'We willen gaan werken met een online zaalplanner', zo vertelt Aerts. 'Zo kan er makkelijker online worden gereserveerd.'

Officiële openingen

Op 6, 7 en 8 maart is de officiële opening gepland. Één dag voor het personeel en iedereen die mee heeft geholpen aan de verbouwing, één dag voor Lexkes theatercafé, en natuurlijk op 8 maart (!) de opening voor iedereen die wil komen kijken en genieten van een prachtig nieuw gemeenschapshuis.

Meer berichten
 

Vacatures

Bezorgers

Budel

Verpleegkundigen

Someren