Logo grenskoerier.nl
Het voormalig Hôtel Saint-Joseph, ‘De Cantine’ Budel-DorpleinMonumentnummer: 518879Hoofdstraat 79, 6024AA te Budel-Dorplein
Het voormalig Hôtel Saint-Joseph, ‘De Cantine’ Budel-DorpleinMonumentnummer: 518879Hoofdstraat 79, 6024AA te Budel-Dorplein

Ken je Heem

Een rubriek van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen


Het voormalige Hôtel St. Joseph, ook ‘De Cantine’ genoemd, werd in 1896-1898 gebouwd door de Weerter architect Ant. Neeskens te Budel-Dorplein. Het gebouw was onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek; het plan ‘Le Projet de Dorplein’ van Ir. Emile Dor.

Terwijl voor de gezinnen van fabrieksarbeiders woningen werden gebouwd, verbleven de alleenstaande fabrieksarbeiders in dit gebouw. Hierin waren verschillende gemeenschappelijke facilitaire voorzieningen, zoals een café-restaurant, pension, jongens/meisjesschool, winkel, een was- en strijkinrichting, bakkerij, ziekenzaal, klooster, kapel en ontspanningszaal (voor wel 600 personen met een tot in wijde omtrek geroemde akoestiek). Zanger en producent Johnny Hoes heeft deze laatste ruimte in de jaren 60 lange tijd gebruikt voor de opnames van zijn platen.

Het geheel werd beheerd door de Franse zusters van de H. Carolus Borromeus en gecontroleerd door de familie Dor. De zusters hielden zich bezig met de opvang, kost, inwoning en bij ongeval verpleging van de werknemers van de zinkfabriek. Verder verzorgden zij het kleuteronderwijs en niet te vergeten de winkel. Wegens leeftijdsproblemen vertrokken de Franse zusters in 1932.

Daarna kwamen de zusters van de Dochters der Liefde van de H. Vincentius à Paulo. Deze zusters met de ‘vliegkappen’ hebben een onvergetelijke indruk gemaakt op de Dorpleinse gemeenschap. Deze namen de gehele dienstverlening over met het dagelijkse beheer van de keuken, boerderij, wasserij, groente- en fruitkwekerij, pensionaat, gezellenhuis, bakkerij enzovoort, ten behoeve van de gehele dorpsgemeenschap. In 1987 hebben de zusters afscheid genomen van Dorplein.

Naast De Cantine lag een groot vierkant plein met kiosk. Het Cantineplein heette vroeger ‘Place de Dorplein’ of ‘Groote Plaats’ en er stond een fraaie achthoekige muziekkiosk. Tegenover De Cantine aan de overzijde van de weg lag het Heilig Hartpark voor processies en aangenaam verpozen.

Inwendig werd het gebouw rond 1950 gemoderniseerd. In 1985 werd het gebouw verkocht door de directie van de zinkfabriek. Sinds 1988 dient het als tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers onder de naam "Kempense Veste". Vanaf 1 augustus 2017 worden er arbeidersmigranten in gehuisvest.

Voor een beschrijving van het gebouw zie: https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monuments/518879
Bronnen: Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck” en http://historiekzm.nl/
Zie onze website https://heemkundekringcranendonck.nl of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Vacatures