Foto: Hester Heijmans

Nieuwe aanpak rondom overlastgevende asielzoekers in Cranendonck

Door Hester Heijmans


Nieuw in de aanpak van overlastgevende asielzoekers is de inzet van zogenaamde ketenmariniers. Landelijk zijn er in mei door het ministerie van Justitie en Veiligheid drie zogenoemde 'ketenmariniers' aangewezen die deze overlast moeten gaan bestrijden. Twee ondersteunen in Ter Apel. Jur Verbeek, die de taak als landelijke marinier vervult, komt in Cranendonck helpen. Hij valt rechtstreeks onder de staatssecretaris en ondersteunt burgemeester Van Kessel in Cranendonck.

De functie van ketenmarinier is geïnspireerd op de stadsmarinier in Rotterdam, waar deze aanpak al een tijd bestaat en succesvol is. Daar werken de door het college van B&W aangestelde ambtenaren die in gesprek gaan met bewoners en ondernemers in probleemwijken. Cruciaal is dat zij de mensen die de criminele feiten plegen en overlast veroorzaken leren kennen om ze vervolgens in een samenwerkingsverband aan te spreken en indien nodig stevige maatregelen te nemen. Het idee van de ketenmariniers in de aanpak van overlastgevende asielzoekers is samenwerking tussen het COA, het Openbaar Ministerie, de politie, gemeente en het ministerie. De ketenmarinier heeft daarin een verbindende rol.

Landelijke PGA lijst

In de afgelopen tijd is er in Ter Apel, in samenwerking met alle ketenpartners, een landelijke PGA-lijst (een persoonsgerichte aanpak lijst) opgesteld. Deze lijst bevat namen van de ergste overlastgevende asielzoekers in het hele land. Door het opstellen van een desbetreffend register is het makkelijker om het probleem aan te pakken bij de juiste persoon. Dit register wordt landelijk verspreid. Als zich dus iemand van deze lijst in bijvoorbeeld Cranendonck bij het azc meldt dan hebben ze hem of haar meteen in het vizier en wordt het gemakkelijker om hem of haar aan te pakken.

Maatregelen

Mogelijke maatregelen voor overlastgevers zijn winkelverboden, taakstraffen en mogelijk zelfs landuitzetting. Deze aanpak moet ervoor gaan zorgen dat het overlastgevers afschrikt en weerhoudt van het overvallen en lastigvallen van inwoners. Volgens burgemeester Roland van Kessel zijn er al positieve veranderingen te merken sinds er recent maatregelen zijn genomen. Een voorbeeld hiervan is het makkelijker maken om aangifte te doen. 'Inwoners laten weten dat de problematiek in hun ogen afneemt', aldus Van Kessel.

Er zal worden begonnen bij het aanpakken van de tien overlastgevers die het hoogste op de lijst staan. Vanuit daar wordt er verder gekeken.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Woninginbraken hebben prioriteit bij de politie 11/12
Arian Compen speelt 'Niks gebeurd' 11/12
Cranendonck in beeld 8/12
 

FOTOSERIESVacatures

BBL Leerlingen verzorgende D

SOMEREN, CRANENDONCK WEERT, NEDERWEERT EN LEUDAL