Nachtzwaluw
Nachtzwaluw (Foto: F. Soers)

Nachtzwaluw vangen en ringen

Rond de nachtzwaluw bestaan allerlei sagen en mythen, Zo wordt hij wel de geitenmelker genoemd omdat men dacht dat de vogel 's nachts bij schapen en geiten melk dronk. Hij heeft een enorme mond, waar een geitenspeen in kan, omdat zijn voedsel voornamelijk bestaat uit nachtvlinders. Om de nachtzwaluw beter te leren kennen en ze zo ook beter te kunnen beschermen is het van belang dat we weten hoe ze leven. Een van de middelen daartoe is het ringen van deze vogel.


Wil Beeren is een gecertifieerde ringer die deze vogels daarvoor mag vangen.
’n Uur voordat de schermer valt zet Wil, een vangnet op. Als de schermer valt en de nachtzwaluw laat zich horen wordt er een elektronische roep geplaatst die de vogel in het net moet lokken.
Afgelopen week ergens op de loozerheide ( Loozerheide ligt tussen Dorplein en Weert, was de plaats om de Nachtzwaluw te vangen.
Voor een succesvolle vangst is een windstille zwoele zomeravond ideaal. Na een roep van een Nachtzwaluw werd de geluidinstallatie in gereedheid gebracht, om de vogel te lokken.Dan begint het wachten, wachten, wachten en nog wat wachten, net toen er werd besloten om de poging te staken was er succes en wat voor een succes zou later blijken.

Voor een Ringer zijn er een aantal criteria, buiten het aantal vogels, die een succesvolle vangst bepalen.Een vogel met een gekleurde ring is het summum, omdat deze in een wetenschappelijk project zit.
En deze nachtzwaluw was zo’n vogel, hij had een gekleurde ring no. H67. Zowel Wil als Dr. Ruben Evens, die de vogel ooit heeft geringd, zijn in hun nopjes. Van deze vogel is nu bekend waar Eksel en wanneer 24-07-2017 hij is gering , waar hij nu broedt hoe zijn conditie is. Nadat alles was genoteerd; lengte vleugel, gewicht ( 54,7gram, was aan de magere kant), ringnummers, algehele conditie, kreeg de Nachtzwaluw weer zijn vrijheid.
Het was al bij al een fascinerende avond, waar weer een heel klein beetje van de sluier van de mysterieuze heidevogel is opgelicht.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Woninginbraken hebben prioriteit bij de politie 11/12
Arian Compen speelt 'Niks gebeurd' 11/12
Cranendonck in beeld 8/12
 

FOTOSERIESVacatures

BBL Leerlingen verzorgende D

SOMEREN, CRANENDONCK WEERT, NEDERWEERT EN LEUDAL