Logo grenskoerier.nl
Luchtfoto met zicht op de Krang (Swartbroek, Weert), foto: Erwin Christis
Luchtfoto met zicht op de Krang (Swartbroek, Weert), foto: Erwin Christis (Foto: Erwin Christis)

Aanvraag UNESCO-erkenning Kempen-Broek

Wie wil er niet wonen, werken en ontspannen in een mooie streek waar we met z'n allen trots op zijn!


De Samenwerking Kempen-Broek is een procedure gestart om het gebied door de UNESCO te laten erkennen als Mens en Biosfeer-gebied. De opzet van de aanvraagprocedure is dat lokale stakeholders samen de waarden van hun streek bepalen en afspreken hoe ze daar de volgende 10 jaar op een duurzame manier mee willen omgaan. Dit najaar worden workshops georganiseerd om samen de strategie te bepalen. In het najaar van 2020 wordt de definitieve aanvraag ingediend, waarna de erkenningsprocedure opgestart wordt.

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen-Broek, een 25.000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

De erkenning als Mens en Biosfeer-gebied levert meer bekendheid voor en verbondenheid met de streek. Bovendien wordt het Grenspark Kempen-Broek onderdeel van een wereldwijd netwerk met toegang tot kennis en oplossingen voor globale uitdagingen. En misschien nog het belangrijkste: door samen na te denken over de toekomst van de streek, ontstaat er verbondenheid met de streek en tussen de mensen onderling. Kijk op www.kempenbroekunesco.eu of www.kempenbroek.eu.

Vacatures