Wandelen in groepsverband met huisarts en praktijkondersteuner van Terra Medici, foto: Cora van der Velden
Wandelen in groepsverband met huisarts en praktijkondersteuner van Terra Medici, foto: Cora van der Velden (Foto: )

Wandelen is Behandelen

Maarheeze - Bewegen is gezond! Daarom organiseert huisartsenpraktijk Terra Medici iedere week twee wandelmomenten. Op dinsdagmiddag en donderdagavond wordt er in groepsverband in en rond Maarheeze gewandeld. Gezond en gezellig dus.


Door Laura Raats

In eerste instantie zijn de wandelingen opgezet voor diabetespatiënten en mensen die lijden aan bijvoorbeeld een longziekte of hart- en vaatziekten. Wandelen heeft meerdere positieve effecten: een betere conditie, meer energie, meer productiviteit en een verhoogde weerstand. Bovendien vermindert het stress, slaap je er beter door en kan het zelfs leiden tot minder medicatie. Deelname aan de wandelingen geheel vrijblijvend en uiteraard mag iedereen aansluiten!

'We lopen bijvoorbeeld langs kasteel Cranendonck, de waterzuivering en om Maarheeze heen. Zelfs wandelaars die al dertig jaar in Maarheeze wonen, komen op plekken waar ze nog nooit zijn geweest', vertelt huisarts Cora van der Velden. 'We zijn begonnen met een wandeling van een half uurtje, maar inmiddels is er ook al een groep die een uurtje gaat lopen.' Tijdens de wandelingen loopt Cora, een praktijkondersteuner of beweegcoach Pien de Swart mee, als begeleider maar ook om eventuele vragen van de patiënten te beantwoorden.

Voorheen liepen ook stagiaires Jurre uit Sittard en Steyn uit Helvoirt mee. Inmiddels is hun stageperiode afgelopen, maar de mannen denken er met plezier aan terug. 'Jurre en ik hebben de wandelen als heel leuk ervaren', begint Steyn. 'Het was hartstikke leuk om met de deelnemers te wandelen. Over het algemeen zijn het mannen en vrouwen op leeftijd die mee lopen. Het was voor ons de eerste keer dat we met deze doelgroep in contact kwamen, maar we vonden het beide een leuke groep om mee te werken. Gespreksstof genoeg en aan leuke anekdotes geen gebrek. Ook hebben we nog het een en het ander geleerd over de plantjes en vogels die we tegenkwamen, dankzij de kennis die de wandelaars mee brachten. Al met al hebben wij het als enorm leuk en leerzaam ervaren om met deze groep mee te lopen.'

Het uiteindelijke doel van de wandelgroepen, voor wie dat wil natuurlijk, is het festival van de Nationale Diabetes Challenge. Op 28 september komen deelnemers uit heel Nederland in Den Haag bij elkaar, om met elkaar de laatste kilometers te wandelen. Er zijn dan verschillende afstanden om uit te kiezen. Kortom, kom op dinsdag om 11.30 uur of donderdag om 19 uur naar huisartsenpraktijk Terra Medici en wandel mee!

Het project van huisartsenpraktijk Terra Medici wordt ondersteund door Pien de Swart, .

Voor wie?

suikerziekte patiënten, leefstijl te verbeteren, hart en vaatziekte en longziekte proberen we extra te stimuleren om te bewegen. iedereen moet half uur per dag

in en rond maarheeze

met half uurtje begonnen. nu op verzoek ook al een groep die een uur wandelt.

langs kasteel cranendonck, waterzuivering, buitenranden Maarheeze

na 30 jaar Maarheeze, nog nooit geweest.

Oudere dames wandelen liever in groep dan alleen.

Praktijkondersteuner Carolien Zelleraad loopt ook mee en vragen stellen

Maar In principe mag iedereen aansluiten, maar

in begin met een stok en nu zonder stok en steeds verder kan wandelen. conditie verbeteren.

beweegcoach loopt ook af en toe

iedereen loopt in eigen tempo

verschillende groepjes ieder met eigen begeleider.

hele jaar door te blijven doen

In totaal 10 mensen

na de vakantie weer nieuwe studenten.

geheel vrijblijvend

Waarom behandelen?

Welke positieve effecten?

en bewegen positief effect op welbevinden, ziekte onder controle. minder snel last van klachten. meer energie, minder medicatie, fitter en productiever. beter slapen, betere weerstand, afname van stress, betere spijsvertering,

Je hoort van bijv. je oma of opa vaak wel welke fysieke ongemakken oud worden met zich mee brengt, maar met een project als dit ondervind je dat aan de lijven.
Het was een leuk een leerzaam half jaar stage lopen, waarbij we echt een band hebben kunnen creëren met de deelnemers.

Vandaag (25 juni) hebben Jurre en ik helaas onze laatste wandeling gehad met de groep. Vanaf volgende week zal Pien de Swart (beweegcoach voor senioren en mensen met een beperking) voor ons invallen door regelmatig met de groep mee te lopen. Cora van der Velden (huisarts van huisartsenpraktijk Terra Medici) liet altijd al mee en zal hier ook samen me een van de praktijkondersteuners mee door gaan.

We komen allebei niet uit de buurt van Maarheeze, waardoor wij de omgeving niet kende (Jurre uit Sittard en ik uit Helvoirt). In het afgelopen half jaar (vanaf februari) hebben wij de omgeving hartstikke goed leren kennen door onze wandelingen. Ook hoorde we van de deelnemers dat zij ook sommige paden en wegen niet kende, al woonde ze soms al meer dan 40 jaar in het dorp. Wanneer je alleen bent loop je vaak niet door de bospaden die we nu wel opzochten (zoals langs de waterzuivering).Daarnaast was

Ook was het bijzonder om een een inkijkje te krijgen in hetgeen er speelt bij deze groep.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Woninginbraken hebben prioriteit bij de politie 11/12
Arian Compen speelt 'Niks gebeurd' 11/12
Cranendonck in beeld 8/12
 

FOTOSERIESVacatures

BBL Leerlingen verzorgende D

SOMEREN, CRANENDONCK WEERT, NEDERWEERT EN LEUDAL