Logo grenskoerier.nl
logo HBC
logo HBC (Foto: Harry de Laat)

Ken je Heem

Ken je Heem


Een rubriek van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen uit het verleden van de gemeente Cranendonck.

Cranendonck telt verschillende monumenten. We onderscheiden rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten. Onze heemkundekring beheert daarnaast ook een aantal grafmonumenten.

Een monument dat we onder de aandacht willen brengen is een oorlogsmonument in Maarheeze:
Oorlogsmonument “De Pan” Maarheeze

Het 'Pan-monument 1943' in Maarheeze (gemeente Cranendonck) is opgericht ter nagedachtenis aan de drie omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling die hier in de nacht van 21 op 22 juni 1943 om 01.32 uur is neergestort. Ook worden met het gedenkteken alle oorlogsslachtoffers herdacht die in de omgeving van het dorp door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

In de nacht van 21 op 22 juni 1943 steeg vanaf vliegbasis Downham Market in Norfolk, Engeland, een viermotorige Short Stirling bommenwerper op, met als doel de Duitse stad Krefeld. Het was een toestel van het 218 Squadron R.A.F. (Gold Coast squadron).. Het vliegtuig werd echter neergeschoten door een Duitse Messerschmitt Bf 110 van 6/NJG 1. Maar dit jachtvliegtuig werd zelf ook geraakt, zodat Hptm. E-W. von Boning en marconist Ofw. F. Johrden een noodlanding moesten maken bij de Achelse Kluis. Hun vliegtuig was verloren, maar zelf brachten de beide Duitse militairen het er levend vanaf.

De Britse bommenwerper echter, vatte vlam en ontplofte door de nog aanwezige bommen en munitie op de grond. Het toestel kwam neer in Sterksel. Drie bemanningsleden verloren hierbij het leven: Donald R. Rich, 21 jaar (piloot) uit Queensland, Australië, Sgt. Stan H. Burrows, 28 jaar (radiotelegrafist) uit Ardleigh Green, Essex G.B. en Sgt. Brian Kermode, (bommenrichter) uit Engeland. Het stoffelijk overschot van sergeant Burrows werd pas op 25 juni 1943 gevonden. Volgens ooggetuigen vond men hem nabij Chijnsgoed 5-7. De drie gesneuvelden liggen begraven op de Algemene Begraafplaats te Woensel, Eindhoven.

De vier andere bemanningsleden hebben de brandende bommenwerper met hun parachute tijdig kunnen verlaten, maar werden gevangengenomen door de bezetter. Dit waren sergeant F. Fawcett, sergeant A.J. Small, sergeant J.J. McDonald en sergeant H. Hill. Eén van hen, McDonald, is vlak voor de bevrijding in een Duits krijgsgevangenkamp om het leven gekomen. De drie andere bemanningsleden hebben de oorlog overleefd.

Het 'Pan-monument 1943' in Maarheeze (gemeente Cranendonck) is een rechthoekige gedenksteen van zwart graniet. Op de steen is een afbeelding van een vredesduif aangebracht. Voor de steen zijn drie foto's van de gesneuvelde militairen geplaatst. Het monument is 1 meter 50 hoog en 1 meter breed. Dit monument werd opgericht op 5 mei 2000.

Zie onze website https://heemkundekringcranendonck.nl of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Vacatures