Lisette Oosterbosch vertelt vol overtuiging tijdens de voorstelling Heksen/ Hetze, foto: Laura Raats
Lisette Oosterbosch vertelt vol overtuiging tijdens de voorstelling Heksen/ Hetze, foto: Laura Raats (Foto: )

Kleurrijke voorstelling Heksen/ Hetze

Soerendonk - Zaterdag 8 juni vond het festival Heksenjacht in Peelland plaats op het terrein van kasteel Cranendonck. Overdag konden de kinderen genieten van een leuke theatervoorstelling en allerlei workshops. En na de onthulling van De Kraanvogel volgde een avondvullend programma voor de volwassenen.


Door Laura Raats

Tijdens hun voorstelling Heksen/ Hetze dompelden de dames Lisette Oosterbosch en Veerle Ernalsteen hun toehoorders onder in de wereld van hekserij. Met veel overtuiging vertelden zij verschillende fantasie- en waargebeurde verhalen vol details en bizarre wendingen.

De eerste helft van het verteltheater was gewijd aan de fantasieverhalen over heksen, geliefden, wraak en toverij. Zo bestrafte een heks het overspel van een jongeman door zijn penis te stelen, dansten de heksen naakt rond een groot vuur in het bos om vervolgens het gat van de duivel te kussen en spookten 42 zwarte katten in de molen in Bergeijk. Wat folklore betreft was het dus een zeer kleurrijke voorstelling.

De 42 zwarte katten dansten op hun achterpoten rond de pot met gloeiende kolen in de molen in Bergeijk.

De tweede helft van de voorstelling kreeg echter een veel serieuzere wending, want hierin kwamen de verhalen aan bod over de vrouwen die op basis van bijgeloof en een slechte reputatie veroordeeld werden tot de dood. In onze eigen regio, tijdens de heksenjacht in de Peel, vonden 23 vrouwen de dood op de brandstapel. Het is zelfs zo dat de eerste arrestaties en processen plaatsvonden in juni 1595 in Soerendonk. Het jongste slachtoffer, Heylken Brycken, was slechts 12 jaar oud.

De verhalen werden tussendoor muzikaal omlijst een violiste en het vallen van de avond zorgde voor een ambiance die perfect paste bij de opvoering. Tussen de hoge bomen in de kasteeltuin en met het gekwaak van de kikkers op de achtergrond, kreeg de voorstelling extra dynamiek, waardoor de vertellingen nog beter tot hun recht kwamen. Het besef dat 'de heksen' hier op kasteel Cranendonck zijn geweest en dat de brandstapels verderop op de hei al klaarstonden, maakte de gebeurtenissen akelig tastbaar.

"Het zou toch mooi zijn als hier volgend jaar een monument zou staan."

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers voorzag het publiek van achtergrondinformatie door middels van een in- en uitleiding bij de voorstelling. Aan het einde van de avond pleitte hij voor een monument op het terrein van kasteel Cranendonck om de slachtoffers van de heksenjacht te herdenken.

Meer berichten