Lezing wijndruif grenache. FOTO DINEKE MANSHANDEN
Lezing wijndruif grenache. FOTO DINEKE MANSHANDEN (Foto: Dineke Manshanden)

Gezellig je wijnkennis vergroten.

Nadat op Hemelvaartsdag zo'n 600 deelnemers aan de ZLTO-fietstocht Wijngoed Zurrick hadden bezocht was het afgelopen zaterdag de beurt aan de wijnliefhebbers. 'Druif van de maand' wordt elke eerste zaterdag van de maand op Wijngoed Zurrick gehouden tot en met oktober. Wijnbouwer/wijnmaker Henk Aarts stelt in zijn eigen wijngaard iedere maand een ander druivenras centraal en natuurlijk de wijn die hiervan wordt gemaakt.


Ongeveer 50 personen luisterden deze keer naar het verhaal over de wijndruif grenache. "Dit is een leuke en ongedwongen manier om mijn wijnkennis te vergroten", zegt een van de deelnemers. "Henk vertelt niet over allerlei wijnchateau's en moeilijke samenstellingen van een wijn, maar laat elke maand horen, zien en proeven wat wereldwijd van een bepaalde druivenvariëteit wordt gemaakt".

Deze zaterdag gaat het verhaal dus over de wijndruif grenache, het werkpaard van de Rhône. Er wordt niet alleen heerlijke rode wijn van gemaakt, maar de grenache is ook de basis voor een frisse, zomerse rosé. Henk gaar in op de geheimen van de deze druif en het ware verhaal over de productie van rosé. Er wordt zelfs een rosé geanalyseerd die geen rosé is omdat de wijn is gemaakt van de sauvignon blanc druif. "Hier is met geen mogelijkheid een rosé van te maken", zegt Henk, "omdat deze witte druif geen pigment heeft zoals blauwe druiven. Er is dus iets bijzonders gebeurd met deze rosé, maar als sauvignon blanc smaak deze wijn geweldig".

Na de lezing proeven de bezoekers drie grenache-wijnen op het zonnige terras bij het proeflokaal in de wijngaard én natuurlijk de rosé die geen rosé is. Er wordt nagepraat over wijn en een kijkje genomen in de wijngaard. Een aantal vaste bezoekers kijken nu al uit naar "de druif" van juli. "Dat gaat in elk geval een zomerse wijndruif worden" verklapt de wijngaardenier.

Je bent van harte welkom op zaterdag 6 juli vanaf 14.00 uur. De wijngaard is gelegen aan het karrenspoor de Stallekes in Soerendonk. Inrit van het pad is tussen Zitterd 28-30 (werkplaats autoschadebedrijf Schrurs).

Meer berichten