Mevrouw Janneke Recourt-Verboom met een van haar merklappen, foto: Laura Raats
Mevrouw Janneke Recourt-Verboom met een van haar merklappen, foto: Laura Raats (Foto: )

Ik ben Cranendonck

'Breien is weer helemaal in, nou dat vind ik verschrikkelijk!'


Mevrouw Janneke Recourt-Verboom uit Budel is een enthousiaste borduurster, al jarenlang maakt ze merklappen: grote borduurwerken die ingelijst aan de muur komen te hangen. Ze heeft er vele cadeau gegeven, maar ook thuis heeft ze veel ingelijste borduurwerken van eigen hand hangen.

Door Laura Raats

Mevrouw Recourt is op ongeveer vijftienjarige leeftijd is begonnen met borduren, net na de oorlog, en had haar hobby dus al vroeg in de vingers. Ze heeft veel merklappen gemaakt als geboorte- of huwelijkscadeau. In het borduurwerk verwerkt ze dan de namen, de data, het uur van de geboorte etc. Maar ook symbolen zoals een fontein voor water, een molen voor het dagelijks brood, vrouwe Justitia voor gerechtigheid of een papegaai voor vrede in huis. Daarnaast voegt ze meestal een spreuk toe. Deze merklappen zijn dus heel persoonlijk en daarmee echte familiestukken. Een merklap kan echter ook bestaan uit een sierlijk alfabet of mooie patronen. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken, waar ze soms wel een jaar mee bezig is.

Mevrouw Recourt was altijd al een kwieke dame. Vroeger heeft ze vaak gewaterskied en cruises gemaakt met een zeilboot. Stilzitten is eigenlijk niets voor haar, maar het borduren geeft haar rust. 'Terwijl een ander zou zeggen: ik zou er geen geduld voor hebben!', zegt ze lachend.

Inmiddels is ze bijna 88 lentes jong en heeft ze last van enkele ouderdomskwaaltjes, waardoor het allemaal wat minder makkelijk is. Maar dit weerhoudt haar er niet van om haar favoriete hobby uit te oefenen. Zo borduurt ze nog regelmatig kleine zakjes voor op het toilet, die ze vult met lavendel. Ze vindt alle borduurwerken even leuk om te maken. 'Maar de bloemetjes op de kleine zakjes zijn toch wel favoriet', sluit ze af.

Meer berichten