De paden op door de Cranendonckse natuur!

'Tussen alle dennenbossen en droge heidegronden is 't Goor echt een paradijsje.'


Soerendonk - De Cranendonckse flora en fauna heeft veel te bieden, zo bleek tijdens een prachtige wandeling door het natuurgebied in Soerendonk. Samen met boswachter Erik Schram, die samen met de andere boswachters van Staatsbosbeheer onder andere het Leenderbos, 't Goor en de Pan in Maarheeze onder zijn hoede heeft, gingen we op pad om de Cranendonckse natuur te ontdekken.

Binnen vijf minuten nadat Erik is begonnen met vertellen komt er een haas voorbij. Dat begint dus al goed! Al zittend voor het vogelhutje vertelt Erik dat er in 1957 pogingen zijn ondernomen om het gebied te ontginnen voor de landbouw, maar dat het gebied na een jaar of twintig toch te nat bleek en terug is gegeven aan de natuur. Inmiddels is het een vogelbroed- en rustgebied. 'Tussen alle dennenbossen en droge heidegronden is dit echt een paradijsje', vindt Erik.

Vanuit het vogelhutje zijn tevreden dobberende ganzen en eenden te zien, met het geluid van de koekoek en een kolonie blauwe reigers op de achtergrond. Deze vogels staan allemaal op de kaart, die in het vogelhutje hangt. Verbazingwekkend genoeg staat op deze kaart ook de lepelaar. Wie denkt dat deze vogel niet zal neerstrijken in het kleine Soerendonk heeft het mis, want geheel onverwachts spot Erik een lepelaar in de lucht. De gracieuze vogel zet zijn daling in en landt bij de oever. Een ware traktatie om te mogen aanschouwen! Vroeger kwamen hier ook kraanvogels foerageren. 'Nu vliegen ze in het najaar nog wel eens over Cranendonck en kun je hun getrompetter in de lucht horen', vertelt Erik. 'Maar ze zijn erg storingsgevoelig, waardoor ze hier zelden ook echt landen.'

De naastgelegen 'pony-ren', van ongeveer 100 hectare groot, is een van de oudste begrazingsplekken met paarden in Nederland. 'Sinds 1972 grazen hier al IJslandse pony's', zegt Erik. 'Om vergrassing van de heide tegen te gaan.' Ooit strekte het heidegebied van België tot Eindhoven. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw is de heide ontgonnen en werd er naaldbos geplant voor de houtproductie. 'Het hout diende om de mijnen mee te stutten in Limburg. Naaldhout kraakt nogal en dit vormde een waarschuwing voor de mijnwerkers, zodat zij op tijd weg konden komen. Het Leenderbos wordt overigens nog steeds gebruikt voor houtproductie. 'Iedere Nederlander gebruikt gemiddeld per jaar 1m3 hout voor onder andere zaag-en verpakkingshout, industriehout, bouwmaterialen, papier en haardhout en verwarming.' Tegenwoordig worden er vooral loofbomen aangeplant. Zo zijn er dit jaar 5000 nieuwe bomen in 11 verschillende soorten aangeplant in het Leenderbos.

Op de heide komen allerlei zeldzame dieren en planten voor. Wist u bijvoorbeeld al dat de nachtzwaluw hier nestelt? Maar ook groene, bonte en zwarte spechten gedijen goed in het gebied. Tevens zijn er zeldzame vlindersoorten te vinden, zoals het gentiaanblauwtje en de eikenpage. Verder kun je hier ook levendbarende hagedissen, knoflookpadden, reeën en tal van andere soorten tegenkomen.

Opvallend is ook dat de jeneverbes, die steeds zeldzamer wordt in Nederland, er in de pony-ren fier bij staat. Daarnaast staan er prachtige, wijdse vliegdennen die het gebied een behoorlijke sierwaarde toekennen. 'De variatie van flora en fauna hier is groot. Wat dat betreft is het een geluk dat het gebied wordt omgeven door kleine, rustige dorpen. Hierdoor is er geen grote recreatiedruk en dat is goed voor de natuur', legt Erik uit.

Er zijn plannen om het hekwerk rondom de pony-ren te vernieuwen en schapengaas toe te passen. 'De pony's zorgen eigenlijk niet voor genoeg graasdruk en het idee is om er schapen bij te laten grazen. Het is alleen even uitproberen of de dieren goed samen kunnen in hetzelfde gebied.' Bovendien komt er een nieuwe wandelroute door de pony-ren, en zullen er nieuwe bankjes en informatiepanelen worden geplaatst. Verder zijn er tijdelijke akkers ingezaaid met granen en wilde bloemenranden. Alle reden dus om eens uitgebreid door het gebied te wandelen of te fietsen. Graag zonder de pony's te voeren, want daar worden het brutale vlegels van!

Erik Schram regelt, als boswachter bij Staatsbosbeheer, alles wat met educatie en recreatie te maken heeft, van voorlichting tot perswoordvoering. Hij kan u dan ook alles over het gebied vertellen. En het toeval wil dat er binnenkort een wandelexcursie wordt georganiseerd in het Leenderbos:

Op 19 mei nemen boswachters Erik Schram en Jap Smits u mee op verschillende wandelexcursies in het Leenderbos. Laat u gedurende 1 uur meevoeren in de verhalen en wetenswaardigheden. De wandeling start en eindigt bij de 'marktkraam' van Staatsbosbeheer bij Restaurant Jagershorst aan de Valkenswaardseweg 44 te Leende op de belevingsmarkt van GezondDorp.

08.00 uur Jap | 10.00 uur Erik | 12.00 uur Jap | 14.00 uur Erik

Maximaal aantal deelnemers: 25 personen per wandelexcursie.

Kosten: 2,50 euro per persoon, welke ten goede komen aan de LCHF Belevingsmarkt en andere toekomstige activiteiten. Inschrijven kan via: www.lchfbelevingsmarkt.gezonddorp.nl/programma/wandelexcursie/

Meer berichten
 

Vacatures

Magazijn medewerker

Budel

Bezorgers

Maarheeze & Budel