Persfotograaf Harm van Leuken uit Budel, foto: Laura Raats
Persfotograaf Harm van Leuken uit Budel, foto: Laura Raats (Foto: )

Ik ben Cranendonck

Interview met een interessante Cranendoncker voor onze nieuwe rubriek!


De 29-jarige Harm van Leuken uit Budel heeft een opmerkelijk beroep. Hij is persfotograaf en komt daardoor vaak in heftige situaties terecht. Zodra zijn pieper gaat, snelt hij zich naar het zojuist gebeurde ongeval of de woekerende brand, maar wel altijd met een dubbel gevoel.

Door Laura Raats

Harm had altijd al liefde voor het vak fotografie en maakte ook productfoto's en bruidsreportages, maar inmiddels werkt hij alweer zo'n acht jaar als persfotograaf en heeft hij heel wat meegemaakt; van ernstige verkeersongelukken, flinke branden tot een bierfiets in de sloot. 'Mentaal gezien is het een vrij zwaar beroep', beaamt hij. 'Je weet nooit wat of wie je aantreft, dus je moet jezelf altijd goed voorbereiden en het later een plekje kunnen geven.'

Eenmaal ter plaatse is fotograferen niet het eerste wat hij doet. 'In principe wordt er bij een ongeval als persfotograaf niets van je verwacht, maar het is een ongeschreven regel dat je altijd eerst te hulp schiet!', zegt hij. Hij heeft dan ook een EHBO- en reanimatiecursus gedaan. Ook zorgt hij ter plekke voor de coördinatie, bijvoorbeeld door verkeer om te leiden en omstanders om hulp te vragen. Pas als alles geregeld is, maakt hij een foto van de situatie, zonder slachtoffers herkenbaar in beeld te brengen. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat omstanders agressief en gewelddadig worden.

'Ze begrijpen niet waarom ik foto's maak en hun emoties nemen de overhand. Maar het nieuws brengen is juist belangrijk! Mensen willen gewoon op de hoogte zijn en onveilige situaties kunnen mijden', besluit hij.

Meer berichten
 

Vacatures

Magazijn medewerker

Budel

Bezorgers

Maarheeze & Budel