Heksenjacht in Peelland, foto: Beeldentemmers
Heksenjacht in Peelland, foto: Beeldentemmers (Foto: )

Storytelling brengt Cranendonckse historie tot leven

Waargebeurde verhalen over heksen en ridders in Cranendonck


Cranendonck is een kleine gemeente, maar heeft een rijke historie. Wist u bijvoorbeeld al van de heksenjacht die in Cranendonck en omstreken heeft plaatsgevonden? En van ridder Kuno, die in kasteel Cranendonck in Soerendonk woonde? Op dit moment wordt er hard gewerkt om deze historie bij de Cranendonckers onder de aandacht te gaan brengen.

Door Laura Raats

Over de heksen uit Cranendonck is veel te vertellen. Rond 1600 vond in Peelland een heksenjacht plaats. Vrouwen die werden verdacht van toverij werden gemarteld of onderworpen aan de waterproef, waarbij zij met handen en voeten gebonden in het water werden gegooid. Als zij bleven drijven, werd dit gezien als bewijs van hun schuld. In totaal vonden 23 onschuldige vrouwen de dood op de brandstapel, waaronder vrouwen uit Cranendonck.

Een ander noemenswaardig onderdeel van de Cranendonckse historie is de nog onbekende ridder Kuno. Het kwam Beeldentemmers Angeline Maas en Jorrit de Kort ter ore, dat een boer uit de buurt (meneer Vermeulen) zijn kinderen voor het slapen gaan vaak het spannende verhaal vertelde van ridder Kuno. En na wat spitten in de geschiedenisboeken, bleek ridder Kuno ook echt te hebben bestaan. Hij heeft een tijd bij de Van Hornes op Kasteel Cranendonck verbleven. Wat een historische parel om te ontdekken! En wat zou het fantastisch zijn als deze ridder een plek zou krijgen in de toekomstplannen van de Baronie!

Via storytelling en leuke activiteiten willen verschillende organisaties de lokale geschiedenis echt tot leven gaan brengen:

- Op 8 juni organiseert Cultuurcraan bij kasteel Cranendonck in Soerendonk een festival, waarbij het thema 'heksen' centraal zal staan. Met theater, muziek en de animatiefilm Heksenjacht in Peelland zal er veel te zien zijn, en vooral veel te doen voor de kinderen.

- Deze zomer zal een belevingsroute worden uitgezet in Budel, die langs verschillende bestaande en nieuwe kunstwerken leidt. Bij ieder kunstwerk of monument wordt via een app een animatievideo getoond op uw telefoon, waarin informatie over de geschiedenis wordt gegeven. Binnenkort brengt het Centrummanagement uit Budel meer naar buiten over deze digitale route.

- Er is een kinderboek in de maak over ridder Kuno. Beeldentemmers heeft de krachten gebundeld met filosoof Teun Lammers uit Soerendonk om dit verhaal vorm te geven. Wordt vervolgd!

Meer berichten